PTT, Aşık Veysel'in ölüm yıldönümü olan bugün, ozan adına pul ve ilkgün zarfını tedavüle sundu.
Ölümünün 50. yılı olması nedeniyle UNESCO, 2023'ü Âşık Veysel Yılı olarak ilan etmişti. Âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Âşık Veysel Şatıroğlu için 29 Aralık 2022'de Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlanarak bu yılın çeşitli etkinliklerle Âşık Veysel Yılı olarak kutlanacağı duyurulmuştu.
Âşıklık sanatının bütün Türkiye'de sevilmesini sağlayan ozan, 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi'ne kaydedilmişti.
Âşık Veysel'in ölüm yıl dönümünde tedavüle sunduğu anma pulu ve ilkgün zarfıyla PTT, Âşık Veysel'i hatırlattı. Söz konusu pul ve zarfları satın almak isteyenler PTT AŞ'ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satın alım yapabilirler.
Âşık Veysel Şatıroğlu kimdir?
Türkiyeli halk ozanı ve şair. Âşıklık geleneğinin Türkiye'deki en bilinen temsilcilerinden.
25 Ekim 1894'te Sİvas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi, 21 Mart 1973'te Sivas'ta hayatını kaybetti.
1933'e kadar köyünden dışarı çıkmadı. Şair Ahmet Kutsi Tecer, onun tanınmasına aracı oldu. Ahmet Kutsi Tecer'in de desteğiyle köy enstitülerinde saz hocalığı yaptı, tüm Anadolu'yu dolaşmaya başladı.
Bir gözünü çiçek hastalığı salgını, diğerini ise geçirdiği bir kaza nedeniyle kaybetti. Ümit Yaşar Oğuzcan bir yazısında, önceleri tek bir meyve ağacı olmayan köyünde ilk meyve bahçesini kuran ozanı "O kör değilmiş, meğer kör olan bizmişiz. Karanlık gözlerindeydi yalnız, içi apaydanlıktı, şiirleri de öyle..." sözüyle anmıştı.
Yıllarca, çeşitli vesilelerle Türkiye'nin farklı yerlerinde düzenlenen programlara katılan Veysel, son konserini 15 Ağustos 1971'de Hacıbektaş'ta verdi.
(SH/AÖ)