Suruç, Ankara ve İstanbul'da gerçekleşen saldırılar sonrası gönüllü psikososyal destek sağlayan Psikososyal Dayanışma Ağı (PSDA), 10 Ekim Ankara Katliamı ardından geçen süreçteki deneyimlerini basın toplantısı ile paylaştı.
İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleşen toplantıda Çift ve Aile Terapileri Derneği’nden Didem Doğan, Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi’nden Songül Boyraz ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe katıldı.
PSDA açıklamasında katliamların niteliği ve büyüklüğü düşünüldüğünde etkilerinin uzun vadeli olabileceği, bazı etkilerin uzun süre sonra açığa çıkabileceği hatırlatıldı. İhtiyaç duyanlar ve destek almak isteyenler için çalışmalarının halen sürdüğünü ve yönlendirmelerin devam ettiği belirtildi.
Tükel: Barış ortamı sağlanmalı
Tükel, Ağ’ın 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta yaşanan katliam sonrası Suruç Psikososyal Dayanışma Ağı olarak ortaya çıktığını hatırlattı. 10 Ekim 2015’teki Ankara Katliamı’nın ardından Ağ’ın PSDA adı ile çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
“Bu saldırılar ve bunun sonucunda ortaya çıkan şiddet ortamı hem bireye hem de topluma zarar veriyor. Toplumun temel güven duygusunu zedeleyici etki yapıyor ve toplum içindeki kişilerin birbirleri ile olan bağlarını zedeleme oluşturmayı amaçlıyor.
“Katliamların sonuçlarında çıkan yaraların sarılması için çalışıyoruz. Ama öncellikle barış ortamının sağlanarak çatışmaların, insan hakkı ihlallerinin ortadan kalktığı ortamı talep ediyoruz.
“Tüm yaraların sarılmasında adalet ve temel güven duygusu çok önemli. Ankara Katliamı ile ilgili yedi ay geçmesine karşın gerçek sorumluların ortaya çıkmadığını görüyoruz. Bu süreçten etkilenen, kayıpları olan kişiler için adalet duygusunun sağlanmaması, yaraları daha da arttıran faktörler.”
Ümit Efe, katliam ve saldırıların ardından travmatik etkilerin daha sonra ortaya çıkabildiğini belirtti. Destek isteyenlerin Facebook sayfasından, İstanbul’da TİHV’den kendilerine ulaşabileceğini belirtti.
PSDA neler yaptı?
PSDA’nın açıklamasını okuyan Didem Doğan, çalışmalarını aktardı. Barış ısrarı ve dayanışma dileklerinin sürdüğünü belirtti.
* Katliamlarda kaybettiğimiz insanların yakınlarına taziye ziyaretlerinde bulunduk; yaralananları hastanelerde ziyaret ettik; ilgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar, partiler, dernekler ile çeşitli dayanışma etkinliklerinde bir araya geldik. Etkilenenlere gönüllü bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları ile psikolojik/ psikiyatrik destek sağladık; bilgilendirme çalışmaları yaptık.
* Hedefin tüm toplum olduğunun kabulü ile hedefte olanlardan bir kısmının da bizler olduğunun farkındalığıyla temelde yaramızı saracak olanın dayanışmak olduğunu düşündük, duyumsadık ve bu dayanışmada payımıza düşeni yerine getirmeye olabildiğince gayret gösterdik.
* Tüm Türkiye'ye yayılmış katliamlardan sağ kalanlar ve kayıplarımızın yakınları için destek verecek mekanizmaları harekete geçirmeye çalıştık.
1500 kişi ile doğrudan temas
* PSDA farklı illerde farklı çalışmalar ile saldırılardan doğrudan ya da dolaylı etkilenenlere ulaşmaya çalıştı. Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli ve Mersin merkezli oluşturulan psikososyal dayanışma ağları ile toplamda 1500'e yakın kişi ile çeşitli şekillerde doğrudan temas kuruldu.
* Yaklaşık bin kişi psikoeğitim ve paylaşım gruplarına katıldı.
Bireysel görüşmeler
* Doğrudan saldırıya uğrayan, tanıklık eden veya saldırıdan etkilenenlerin yakını olan yüzlerce kişi ile bireysel görüşmeler yapıldı. Bu başvurulardan önemli bir kısmı ile izlem ve psikoterapi görüşmeleri sürdürüldü. Toplamda birkaç bini bulan psikoterapotik görüşme gerçekleştirildi.
* Halen birçok başvurumuzun psikiyatrik/psikolojik izlem ve psikoterapisi devam ediyor. Tüm bu çalışmalarda yüzlerce meslektaşımız/dayanışmacı çeşitli düzeylerde doğrudan sorumluluk üstlendi.
İletişim adresleri
Bu yardımdan yararlanmak isteyenler için iletişim adresleri şöyle;
Telefon: 0212 249 30 92; E-Posta:[email protected]; Facebook:facebook.com/pdaistanbul; Twitter:twitter.com/PdaIstanbul
Psikososyal Dayanışma Ağı İstanbul (PSDA-İst) bileşenleri: Çift ve Aile Terapileri Derneği (ÇATED), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Travma Çalışmaları Derneği (TÇD), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İnsan Haklan Vakfı (TİHV), Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD). (BK)