Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) hükümetin TEKEL işçileri için öngördüğü "geçici personel" başlıklı 4C düzenlemesinin işçilerin ve ailelerinin sağlığını olumsuz etkileyeceğini açıkladı.
Hükümetin son yaptığı iyileştirmelere karşın, işçilerin yeni dönemde iş güvencelerinin olmaması, toplu iş sözleşmesi ve grev gibi sendikal haklardan yoksun kalması, ücretlerin yoksulluk sınırının altında kalması gibi koşullar sürüyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre, Aralık 2009 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 795 TL. Aynı ailenin yoksulluk sınırıysa (insanca bir yaşam sürdürebilmek için gereken alt gelir sınırı) 2 bin 588 lira.
Çalışılan işin niteliklerinin de işsizlik kadar olumsuz etkileri olabileceğini vurgulayan TPD, bu düzenlemeyle gelen koşulların fiziksel ve ruhsal sağlığa etkilerini özetledi.
İşsizlikle depresyon ve intihar riski artıyor: İşsiz bireylerin depresyon riski iki kat, intihar riski ise üç kat artmaktadır ve bireyler alkol ve madde kullanımına yönelebilmektedir. Özellikle sonradan oluşan maddi kayıplar ve sosyoekonomik sınıf kaymalarının depresyon ve intihar ile ilişkili olduğu bilinmektedir. İşsizlikle doğrudan ilişkili olan yoksulluğun da depresyon ve intihar riskini artırdığı yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.
İnsanca yaşam koşulları: İş, özellikle erişkin yaşam döneminde öz-yeterlilik ve öz-saygı gibi benliği düzenleyen işlevler ile kendini gerçekleştirme için olanaklara sahip olunabilecek toplumsal yapı arasında önemli bir köprü oluşturması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle insanların insanca yaşam koşullarını sağlayabilecek bir işte çalışmaları ruhsal sağlıkları açısından önemlidir.
Yoksulluk: 4C düzenlemesinde 11 ay çalışacak işçiler aileleriyle birlikte yoksulluk sınırının altında yaşayacak. Hem fiziksel hem ruh sağlıklarının olumsuz etkileneceği açık.
Zorlu çalışma koşullarının sonucu "tükenmişlik sendromu": İşçilerin çalışma saatlerinin belirsizliği, kendilerine verilen görevleri çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorunda bulunmaları nedeniyle zorlu çalışma koşulları ile karşı karşıya kalacakları açıktır. Bu durum işçilerde çeşitli ruhsal hastalıkların ve tükenmişlik sendromunun ortaya çıkma riskini artıracaktır.
Ailelerde örselenme: İnsanca yaşam için gerekli koşulların sağlanamamış olması ve geleceğe ilişkin belirsizliğin sürmesi TEKEL işçilerinin ruh sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açacaktır. Mevcut durum işçilerin ailelerinde ikincil örselenmelerin ortaya çıkmasına yol açabilecektir. (TK)