* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Güney Asya ülkesi Sri Lanka meclisinde bugün (20 Temmuz) düzenlenen devlet başkanlığı seçimini Ranil Wickremesinghe kazandı.
Wickremesinghe, bir önceki devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa döneminde başbakanlık görevini yürütüyordu. Mart ayından bu yana devam eden ve protestocuların hükümet binalarını işgal etmesiyle tırmanan ekonomik kriz protestoları sürerken Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, başkan vekilliği görevini de yürütmeye başlamıştı.
Sri Lanka meclisinde bugün yapılan gizli oylamada, Başbakan ve Devlet Başkanı Vekili Ranil Wickremesinghe, 82'ye karşı 134 oyla parti rakibi Dullas Alahapperuma'yı mağlup ederek devlet başkanı seçildi.
Protestocular yeni başkanın da istifasını istiyordu
Fakat söz konusu seçimin devam eden protestoların tırmanmasına yol açacağından endişe ediliyor. The Guardian'ın aktardığına göre, Sri Lankalı protestocular, yalnızca eski devlet başkanı Rajapaksa'nın değil, ona yakın olduğunu düşündükleri Wickremesinghe'nin de istifasını istiyordu.
Seçim sonuçları belli olduktan sonra bir açıklama yapan yeni devlet başkanı, muhalefet partilerine "kendisi ile çalışma" çağrısında bulundu.
"Ülkemizin içinde bulunduğu durumu size anlatmama gerek yok" diyen Wickremesinghe, "Şimdi seçim de bittiğine göre bu bölünmeye bir son vermemiz gerekiyor. Bölünmüş olarak kalacağımız 48 saatimiz var; fakat bundan sonra sizinle diyalog içinde olmaya hazırım" dedi.
1984 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ve tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da yakıt, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin temini konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor.
Protestocular, ekonomik krizden eski ve yeni devlet başkanları Rajapaksa ve Wickremesinghe de dahil hükümet yetkililerini sorumlu tutuyor, kötü ekonomi yönetimi ve yolsuzluk suçlamaları getiriyor.
Ne olmuştu?
Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından Mart ayında protestolarını yoğunlaştırmıştı.
Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış; bunun üzerine başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve Sri Lanka hükûmeti, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.
Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürüldü.
Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti.
Protestolar ve istifa çağrıları karşısında askeri bir uçakla ülkeyi terk ederek Maldivler'e giden Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 14 Temmuz'da bir yolcu uçağıyla Singapur'a geçti. Rajapaksa, buradan bir e-posta göndererek görevinden istifa etti.
Protestocuların istifasını istediği isimlerden Başbakan Ranil Wickremesinghe, yemin ederek geçici başkan olarak göreve başladı.
Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. (SD)