Almanya'nın başkenti Berlin'de protestocular, son üç gecede toplam 50 aracı ateşe verdi, Berlin polisi, "ayaklanmanın siyasi sebeplerle çıktığını" ifade ediyor.
Berlin güvenlik güçleri, "Küreselleşmenin, soylulaştırma politikalarının ve yüksek kiraların protesto edildiğini" açıkladı ve Mercedes ve BMW gibi lüks araçların hedef alınmasına dikkat çekti.
Berlin'deki Özgür Üniversite'den siyaset bilimci Carsten Koschmieder de güvenlik güçlerinin tespitini doğruladı ve "Ekonomik kriz bu olayları ateşlese de aslında protesto edilen kapitalizmin kendisi" dedi.
"Facebook'u izliyoruz"
Almanya Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, Bild isimli tabloide yaptığı açıklamada, ülkede ekonomik durumun hızla kötüleştiğini, sosyal problemlerin İngiltere'deki gibi büyük çapta protestolara dönüşebileceğini ifade etmişti.
Wendt, Twitter ve Facebook gibi ayaklanmaların örgütlendiği sosyal paylaşım sitelerini yakından izlediklerini de açıkladı. Berlin polis şefi de Londra'daki gibi olaylara karşı hazırlık yaptıklarını söyledi. Protestocuların başına beş bin avro ödül kondu.
Merkel: Endişeliyiz
Başbakan Angela Merkel, "endişeli olduğunu" ifade etti ve "Olayların Londra ve diğer kentlerdeki gibi yayılmasından korkuyoruz" dedi.
Londra'da, 6 Ağustos'ta başlayan ayaklanmayı ateşleyen, polisin Mark Duggan isimli kişiyi vurarak öldürmesi olmuştu. Yüzlerce kişi polis merkezine yürüyerek olayı protesto etmiş, polisin sert müdahalesinin ardından gözaltılar başlamıştı. Protestolar, Birmingham, Liverpool ve Bristol kentlerine de sıçradı ve İngiltere'de 1980'den beri görülmeyen olaylar çıktı.
İngiltere Cezaevi Müdürleri Derneği, önceki gün yaptıkları açıklamada, ülkede geçen hafta hapse atılan 677 kişi ile birlikte toplam 86 bin 608 kişinin cezaevinde olduğunu ve tutuklamaların aynı oranda artmaya devam etmesi durumunda cezaevlerinin dolacağını ifade etti.
Göçmenlerin başı çektiği ayaklanmaların Almanya'ya sıçraması da, Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip ülkede ekonomik kriz alametlerinin görülmesiyle başladı. Almanya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü ekonomik durgunluğu yaşıyor. (AS)
* Haber, Press TV, NPR News, Bild, Financial Times, Bloomberg ve Bernama'dan derlendi.