Fotoğraf: Eric Cheung / Twitter
Hong Kong’da, “suçluların Çin’e iadesi”ni öngören tartışmalı yasa tasarısı, haftalar süren protestoların ardından geri çekildi fakat eylemler tasarının geri çekilmesine rağmen halen devam ediyor.
Baş Yönetici Carrie Lam'in tasarıyı geri çekmesini yeterli bulmayan protestocular, tüm taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
TIKLAYIN - Hong Kong'da Protestocular Kazandı: "Çin'e İade Yasası" Geri Çekildi
Eylemciler tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulması, tutuklanan protestoculara af çıkarılması, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesi ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep etmişlerdi.
Havalimanındaki protestolar engellendi
Öte yandan Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda protesto düzenlemek isteyen göstericilerin girişimlerini, havalimanına giden yollardaki kontrolleri artırarak engelledi.
Havalimanına giden otobüslerdeki yolcuların çantalarında maske bulan polis, söz konusu yolcuları gözaltına alırken, havalimanına giden hızlı trenin seferleri azaltıldı. Trenlerin sadece tek bir duraktan yolcu almasına izin veren polis ayrıca tren istasyonuna sadece uçak bileti olan yolcuların girmesine müsaade etti.
No UN intervention, no Amnesty Intl, no Human rights organization, no Indian leftists , no presstitutes ....no one to comment on all this...the world is only worried about Kashmir ?! # Hong Kong Protesters. pic.twitter.com/kFxmUgif6X
— Raaj Nair (@nairkwt) September 7, 2019
Kent geneline yayıldı
Havalimanına gidemeyen çok sayıda gösterici, protestolarını şehrin dört bir yanındaki alışveriş merkezlerine, karakollara ve tren istasyonlarına taşıdı. Tren istasyonunu işleten MTR şirketine ait alışveriş merkezlerine yönelen protestoculara, polis müdahale ederken, tren istasyonları kapatıldı.
Ne olmuştu?
Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Protestolar ise Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suçlama iddiaları bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı, tasarının parlamentoya sunulduğu 3 Nisan'da başlamıştı.
Tasarı, söz konusu protestolar nedeniyle 15 Haziran'da askıya alınmış, protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklamıştı. (HA)
*Kaynak: Anadolu Ajansı ve Uluslararası Medya Kuruluşları