Mağaza Çalışanları Platformu, D&R çalışanı Sinem İşitmez'in işten çıkarılmasını protesto etti.
Nişantaşı Valikonağı D&R'da çalışan İşitmez, yoğun çalışma nedeniyle yaptığı bir hata üzerine işten çıkarıldı. Platform, son bir yılda DR'da 10 kişinin çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldığını belirtti.
"Yoğun çalışma hataya neden oluyor"
İşitmez, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Kasada paro puan sisteminde yoğunluk nedeniyle müşteriyi bekletmemek için kendi kartımdan sisteme giriş yaptım. Bu prosedür dışıydı, bu bir hataydı kabul ediyorum. Ancak bunu keyfimden yapmadım. Üç kasa çalışmamız gereken yerde iki kasa, bazen tek kasa çalışıyorum. Bu yoğunlukta müşterinin işlemini en kısa zamanda yapmamız gerekiyor.
"İşveren, bu hatayı bahane ederek beni tehditle istifaya zorladı. Asıl neden bizim bu çalışma koşullarına boyun eğmemizdi. Günde 9 saat çalışıyoruz. 15 dakika önceden gelmemiz bekleniyor ancak çıkış saatimiz hiçbir zaman bilinmiyor. Mesailerimiz ücret yerine saat olarak ödenmeye çalışılıyor."
Koli taşıyanlar fıtık oluyor
Mağaza Çalışanları Platformu mağaza önünde yaptığı eylemde, "Prosedürünü al kitap ayracı yap" pankartı taşıdı.
Platformun kurucularından aynı zamanda kendisi de aynı D&R'dan atılan Behram Baransel, neden örgütlendiklerini şöyle anlattı:
"Platformumuz AVM ve dışarıdaki mağazalarda çalışan işçilerden oluşuyor. İçinde basın yayın, gıda ve giyim var. Mağaza çalışanları çok esnek çalışma koşullarında, asgari ücretle çalışıyor. Uzayan iş saatleri, alınamayan mesailer, mobbing, baskı gibi birçok sıkıntı yaşıyoruz. Birçok mağaza çalışanı koli taşımaktan fıtık oldu. Asıl öfkemizi arttıran haksız yere işten çıkarılmalar oldu.
Her mağaza birer fabrika
"Fabrikaların sınırları vardır, ancak kent işçileri kentin tümüne yayılan bir alanda çalışıyor. Yani mağazaların her biri de artık birer fabrika. Bizler bu parçalanan üretim sisteminin satış bölümündeyiz. Ancak tüm üretimin parçalarının örgütlenmesini sağlamak istiyoruz. Bir sonraki aşamamız da sendikalaşma olacak. DİSK Sosyal İş ile iletişim halindeyiz."
Daha önce de plazalarda çalışan beyaz yakalı işçiler Plaza Eylem Platformu (PEP) ve yine yayınevinde çalışanlar Yayınevi Emekçileri Kolektifi’ni kurmuştu. (NV)