Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Okuma yazması olmadığını hakimlikte beyan etmesine rağmen tutuklanan İzmirli çiftçi Ramazan Akdağ ile eşi Halime Akdağ’ın tahliye edilmelerine karar verdi.
Avukatları Erdoğan Akdoğdu, bianet’e yaptığı açıklamada, her ikisinin de dün akşam saatlerinde hapishaneden çıktığını söyledi.
TIKLAYIN - OKUMA YAZMASI OLMAYAN ÇİFTÇİ, KİTAPLA PROPAGANDA YAPMAKTAN TUTUKLANDI
İzmir’in Menderes ilçesinde yaşayan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Halime Akdağ ile eşi Ramazan Akdağ, evlerindeki kitap ver dergiler delil sayılarak, “örgüt propagandası” suçlamasıyla 22 Aralık’ta tutuklandı. Ramazan Akdağ mahkeme sorgusunda okuma yazması olmadığını beyan etti, Halime Akdağ dergilerin kendisine ait olduğunu ve ifade özgürlüğü kapsamında söyledi. Ancak her ikisi de Menderes Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
Avukat Akdoğdu’nun tutukluluğa itirazını değerlendiren Menderes Sulh Ceza Hakimliği, çiftin tahliye edilmesine karar verdi.
“Kızlarına tweet'leri nedeniyle ev baskını”
Avukat Akdoğdu’nun tutukluluğa itiraz dilekçesinde, “müvekkillerinin köyde yaşadığı, çiftçilik ile geçimlerini sağladığı, aylık gelirlerinin 500 TL civarında olduğu” belirtildi. Ayrıca, biri 6, biri 16 biri de üniversitede okuyan üç çocukları olduğu ifade edildi.
İtiraz dilekçesinden öne çıkan noktalar şöyle:
“Halime Akdağ ile Ramazan Akdağ’ın 16 yaşındaki kızları Twitter paylaşımları nedeniyle şikayet edilmiş ve ifadesi alınarak serbest bırakılmıştı. Daha sonra müvekkillerimin evinde konuya ilişkin baskın ve arama yapıldı ve gözaltına alındılar.
“Savcılığın doğrudan tutuklamaya sevk istemiyle, hakimliğinizce gene aynı hızla tutuklandılar. Tutuklanma gerekçesi olarak, 2000’li yıllara ait çeşitli dergiler ve Abdullah Öcalan’a ait kitaplar üzerinden gerekçelendirilen örgüt propagandası iddiası gösterildi.
“Bahsi geçen kitaplarla ilgili ‘suç teşkil etmediklerine dair’ Anayasa Mahkemesinin kararı soruşturma dosyasına sunuldu. Yine propagandaya ilişkin buna benzer birçok karar da dosyaya sunuldu.
“Tutuklandıkları yüzlerine dahi söylenmedi”
“Ramazan Akdağ okuma yazması olmadığı halde bu suçu işlemekle itham edildi. Halime Akdağ da bu kitap ve dergilerin çok geçmiş yıllara ait olduğunu ve suç olmadığını beyan etti.
“Hakimliğiniz bizim savunmamamızdan hemen sonra, daha önce yazdığı kararı kopyala-yapıştır yaptırıp karar verdi. Kendisine sunulan kararları okumadığı gibi, duruşmaya ara verip değerlendirme dahi yapmadı. Hatta müvekkillere tutuklandıklarını yüzlerine söylemeye dahi gerek duymadı.”
“Müvekkillerim Kürt olmaları sebebiyle, 2000 yılından kalma dergi ve kitaplar üzerinden tutuklandılar.
“Ki bahsi geçen kitap ve dergiler ellerinde birer adet, okuma amaçlı vardı. Toplatma kararları ise 2016 yılının mart ve nisan aylarına ait.
“Yani o kitap ve dergilerin müvekkil Halime Akdağ tarafından alındığında birer suç unsuru olmadığı mantık yürütmeyle bile ortada. Okuma yazması olmayan Ramazan Akdağ ise ‘engizisyon pratiği’ ile tutuklandı. Çünkü fiil değil, kişi ve ait olduğu kimlik üzerinden yargıya tabi tutularak tutuklandı.
“Kaçma şüphesi yok, evinden gözaltına alındı”
Avukat Akdoğan’ın tutuklanmaya itirazında hukuki gerekçelerden bazıları da şöyle sıralandı:
“Tutuklanma gerekçesinde vasıf ve mahiyet, mevcut delil durumu, örgüt lehine hareket edildiğine dair bilirkişi raporu, bir takım şüpheli ve tanık beyanı, delillerin toplanmaması, kuvvetli şüphe, tutuklulukta geçen süre ve katalog suç olması öne sürüldü.
“Ancak dosyada toplanacak veya karartılacak delil yok, kaçma şüphesi yok.
“Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100. madde düzenlemesi ‘kaçması, saklanması, kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa’ tutuklama nedeninden bahsediyor. Dosya da buna dair bir somut olgu yok. Müvekkillerim evinden gözaltına alındı, arandığında bulundu. Bu şehirde yaşıyorlar, ikisi de toprağa bağlı iş sahibi.”
İtirazı değerlendiren mahkeme, dünkü kararıyla Halime ve Ramazan Akdağ’ın tahliyesine karar verdi. (AS)