Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, "PKK örgütü propagandası" iddiasıyla yargıladığı Azadiya Welat gazetesi İmtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Vedat Kurşun'u tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.
Hapisteyken 25 Mart'ta Vedat Kurşun'un cezalandırılması yönünde mütalaa veren Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Tuncer Çetin, deliller toplandığı gerekçesiyle gazetecinin tutuksuz yargılanması yönünde görüş bildirdi.
Kurşun'a tahliye ve yurtdışına çıkış yasağı
Mahkeme de, yurtdışına çıkış yasağı getirdiği Kurşun'un tutuksuz yargılanmasına, yargılamaya da 3 Haziran'da devam edilmesine karar verdi.
25 Mart'taki esas hakkındaki mütalaasında Savcı Çetin, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle gazeteciye ceza verilmesini istemişti. Savcı, Ceza Yasası'nın (TCK) 220/6 göndermesiyle TCK'nın 314/2 maddesi ve Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2 maddelerinden ceza istemişti.
Savcı Çetin, gazetenin 12 Eylül 2007-12 Ağustos 2007 döneminde yayımlanan 13 sayısında, örgüt görüşleri doğrultusunda yayın yaptığı, gazetecinin "örgüt propagandası yapma kastını aşarak örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle, her bir propaganda suçundan ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğini savunmuştu.
Üç ay hapiste kaldı, davası sürüyor
Suçlamaya gerekçe olarak, gazete sayılarında hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan için "Kürt halk önderi", "KCK önderi", "Sayın Öcalan", "Önder Apo" sıfatlar kullanılması, PKK'ye bağlı HPG'liler için "HPG gerillaları" olarak söz edilmesi gösterilmişti.
Mütalaada, gazetenin 2 Ekim 2007 tarihli sayısında, KCK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunun güç geçtikçe kötüye gittiği, bu durumun inkar ve imha politikasının bir parçası olduğu, bunun için "Artık yeter! Önderliği yaşa ve yaşat" kampanyasının başlatıldığına ilişkin KCK'nın yaptığı açıklamaya "Önder Apo'yu Yaşa ve Yaşat" başlığıyla yer verilmesi örnek verilmişti.
Vedat Kurşun, 5 Şubat'tan beri Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunuyordu. Tutukluğuna yapılan itirazlar reddedilmişti. (EÖ/GG)