İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı yürütme Kurulu'nda Tarih Vakfı temsilcisi olarak görev yaparken istifa eden Halim Bulutoğlu "Proje zamanla sivillikten arınmıştır" dedi.
Radikal'in haberine göre, Bulutoğlu istifa metninde "Çok uzun zamandır bu rotadan sapılmıştı zaten. Ajansı uzun süre kilitleyen, Genel Sekreterlik - Yürütme Kurulu çatışmasının ardında bu sapma vardı. Ama anlaşılamadı. Kişiselleştirildi. Kişiler değişirse, sorun ortadan kalkar sanıldı. Yürütme Kurulu'ndan dört istifa (Nuri Çolakoğlu, Görhan Ertür, Metin Sözen, İskender Pala) büyük hataydı. Gerekçelerini kamuoyuyla paylaşmadan istifaları daha da büyük hataydı. Danışma Kurulu bu istifaları görüşüp, yeniden aynı dört kişiyi aday göstermek yerine, yenileri, içinde bizlerin de bulunduğu yeni dört kişiyi seçerek yanlış yaptı. Aynı yanlışa Girişim Grubu da ortak oldu" dedi.
2010 çalışmalarına, 2004'te Tarih Vakfı'nı temsilen ve büyük bir heyecanla başladığını söyleyen Bulutoğlu, 2010 AKB adaylığını İstanbul için büyük şans olarak gördüğünü söylüyor.
Bulutoğlu, istifasında ilk kez, bu denli iddialı bir kültür projesi sivil girişim tarafından başlatıldı ve ilk kez hem yerel yönetim ve hem de siyasi iktidar bu girişime sahip çıktığını ancak gelinen aşamada o coşkunun kalmadığını söylüyor.
"2010 Ajansı dönüştürücü bir kurum değil artık"
İstifasında İstanbul'un önemli kültür organizatörlerinin, 2010 Ajansı'na "İstanbul 2010 etkinliklerini birlikte sırtlayacakları bir ortak olarak değil, kendi etkinliklerini fonlayacak bir finansal kaynak olarak baktıklarını"söyleyen Bulutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer belediyelerin, Vakıflar Genel Müdürlüğü ya da diğer devlet kurumlarının da benzer baktığını söyledi.
AKM, Rami Kışlası, Maslak Kültür Merkezi ne durumda?""
Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Rami Kışlası ve Maslak Kültür Merkezi'nin onarım işlemlerinin yapılamadığını söyleyen Bulutoğlu "Başkenti Ajansı'nın Yıkılsın mı, yıkılmasın mı diye yapılan onca tartışmanın ardından, yıkılmadan yenilenmesine karar verilen ve Ajans Yasası'na konulan AKM yenilemesinin geldiği sona bakın. Son noktayı sayın Başbakan koydu: 'AKM yıkılmalıdır, yenileme adına yapılan her harcama israftır...'" dedi.
Ajansın kurulması ile ilgili 7 Kasım 2007 tarihinde çıkarılan yasanın 11. maddesinde AKM, Rami Kışlası ve Maslak Kültür Merkezi onarımları AKBA'nın görevlerinde tarif ediliyor. (İP)