CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi "Proje Okulları"nı İnsan Hakları Komisyonu gündemine taşıdı.
Akkuş İlgezdi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurarak komisyonu göreve çağırdı.
Proje okul kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde yaşananların araştırılmasını, eğitim ve öğretimin olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesi için her partiden birer milletvekili olacak şekilde bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
“3686 Sayılı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu gereğince, ‘proje okul’ kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde başta öğrencilerin yaptıkları eylemler olmak üzere yaşananları, eğitim, temel hak ve özgürlükler gereği araştırılması, okulların ziyaret edilmesi, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin dinlenilmesi, eğitim ve öğretimin olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla araştırma yapılmasını ve gerek görüldüğünde her partiden bir milletvekili olacak şekilde araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim.”
“Gençlere haksızlık”
Akkuş İlgezdi 19 Eylül’de, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, proje okullara dönüştürülen eğitim kurumlarında sekiz yılı aşkın süredir görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edileceğinin belirtildiğini hatırlattı.
“Eğitim sisteminde hali hazırda bulunan sorunların çözülmesi yerine Türkiye’nin başarılı okullarında sorunlar yaratılması eğitimi olumsuz yönde etkilemektedir. ‘Proje okulları’ olarak adlandırılan okulları, liyakate dayanmayan kişilere teslim etmek, geleceğimiz olan gençlerimize büyük bir haksızlıktır.”
Öğretmen kadroları değiştirilecek liseler arasında İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Akyol, Çankaya Fen, Ankara Atatürk, Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi gibi Türkiye'nin en yüksek puanlarla öğrenci alan liseleri bulunuyor.
TIKLAYIN - EĞITIM SEN: MEB PROJE OKULLARINDAKI ÖĞRETMENLERI SÜRGÜN EDIYOR
1187 öğretmen
Gamze Akkuş İlgezdi MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in 24 Eylül'de Twitter hesabında, öğretmen değişikliği yapılacak toplam 155 proje okulunda 4 bin 598 öğretmenin çalıştığını ve bunların içinde sekiz yıldan fazla süredir aynı okula bulunan 1187 öğretmenin başka okullara görevlendirileceğini açıkladığını da belirtti.
“Türkiye'de yapılan tüm sınavlarda en başarılı olan okulların öğrencileri, velileri ve hatta mezunları günlerdir eğitim hakları ve gelecekleri için öğretmenlerine, okullarına sahip çıkmaktadır. Öğrenciler, tam dört haftadır sınıflarından uzak; dersleri boş geçiyor ve ders kitapları dağıtılmıyor.”
Dava
Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, 1 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin yönetici ve öğretmen atama şartlarını içeren düzenlemenin bazı maddelerine karşı çıkarak Danıştay'da dava açmıştı. (YY)
Proje okullar |
MEB Mart 2014’te 150 kadar okulu (üniversite yerleştirme sınavlarında en yüksek dereceleri tutturan en başarılı okullar) “projeokul” ilan etmişti. Ardından Nisan 2014’te 150 kadar meslek ve imam hatip lisesinin proje okul olacağını açıkladı. Ancak Aralık 2014’te bu liselerin proje okulu olması kararı iptal edildi. 7 Ocak 2015’te yeni liste ve yeni bir yazı hazırlandı. 40’ın üzerinde lise ‘proje okulu’ olarak belirlendi. Okulların yönetici ve öğretmenlerinin atamasının sınavla yapılmayacağı belirlendi, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri devre dışı kaldı. Bu okullara atamaların Milli Eğitim Bakanı tarafından doğrudan yapılacağı düzenlendi. Son durumda aralarında İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, Atatürk Fen, Vefa, Çapa Fen, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler, Hüseyin Avni Sözen, Avni Akyol Güzel Sanatlar, Ankara Çankaya Atatürk, Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu, İzmir Cihat Kora, Bornova Anadolu gibi başarılı okulların da yer aldığı 155 proje okulu bulunuyor. Önceki yönetmeliğe göre bir okula nakil yaptırmak isteyen öğrencinin puanı o okulun taban puanından yüksek olmak zorundaydı ve yerleştirme puan üstünlüğüne göre yapılıyordu. Şimdi taban puan şartı kalktı ve başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak herkese istediği okula başvurup nakil yaptırabilme hakkı tanındı. Temmuz 2015’te belirlenen proje okullara bakan onayı ile müdür atanmaya başlandı. Ardından bulunduğu kurumda sekiz yıldır çalışan 1187 öğretmen başka okullara tayin edilmeye başlandı. Birçok okulda öğrenci ve veliler öğretmen tayinlerine tepki gösterdi, protesto gösterilerinde bulundu. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş yönetici ve öğretmen atama şartlarını içeren düzenlemenin bazı maddeleriyle ilgili Danıştay’da dava açtı. |