Arizona Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Profesör Shahira Fahmy barış gazeteciliği, medyada görsel kullanımı ve çatışma kapsamı üzerine çalışan önde gelen akademisyenlerden biri.
Fahmy, Missouri Gazetecilik okulunda doktorasını tamamlamadan önce 5 yıl boyunca Avrupa ve Orta Doğu’da haber kanallarında çalışıp ve 1 sene boyuncu Sınai çölünde bir kabileyi fotoğraflayarak geçirdi. Akademik çalışmalarının yanında 50’den fazla ülke gezerek, 70’den fazla grup ile mülakatlar gerçekleştirdi.
Fahmy’nin araştırmalarının ana hattını görsel habercilik, Orta Doğu Çatışmaları, gazetecilerin performansları, Irak Savaşı, savaş ve barış gazeteciliği oluşturuyor.
Makaleleri
Fahmy’nin habercilik üzerine bir çok makalesi bulunuyor. Özellikle çatışma ve barış gazeteciliği üzerine olan makaleleri;
Shooting War or Peace Photographs? An Examination of Newswires Coverage of the Conflict in Gaza (2008-2009)
(Savaş ya da Barış Fotoğrafları Çekmek: Gaza Çatışmasının Çevrimiçi Dergiler’deki Yeri’nin İncelenmesi (2008-2009)
Analyzing the Spell of War: A War/Peace Framing Analysis of the 2009 Visual Coverage of the Sri Lankan Civil War in Western Newswires
(Savaşın Büyüsünü İncelemek: Batılı Çevrimiçi Dergilerde 2009 Sri Lanka İç Savaşı’nın Yeri’nin Savaş/Barış Çerçevesi Analizi )
Developing a survey instrument of journalistic peace/war performance: An exploratory study of crisis-reporters’ attitudes and perceptions
(Barış/Savaş Performansı için Anket Aracı Geliştirmek: Kriz Habercilerinin Tutum ve Algıları Hakkında Keşif Çalışması)
A framing analysis of English-and Arabic-language press coverage of war and terrorism
(İngilizce ve Arapça Medyada Savaş ve Terörizmin Çerçeve Analizi)
Savaş ya da Barış Fotoğrafları Çekmek?
Shahira Fahmy ve Rico Neumann’nın 2011 yılında American Behavioral Scientist akademik dergisinde yayınlanan makalesi “Shooting War or Peace Photographs? An Examination of Newswires Coverage of the Conflict in Gaza (2008-2009) ” (Savaş ya da Barış Fotoğrafları Çekmek: Gaza Çatışmasının Çevrimiçi Dergilerdeki Yeri’nin İncelenmesi (2008-2009) )Galtung’un barış gazeteciliği ve savaş gazeteciliği çerçevelerinden yola .çıkarak haberlerde kullanılan görsellerin seçilişini inceliyor.