Rukhsana Aslam hem ulusal hem de uluslararası medyada çalıştıktan sonra akademiye geçiş yapan Pakistanlı bir kadın gazeteci. Yüksek lisansını 1993 yılında Londra'daki City Üniversitesi'nde uluslararası gazetecilik programında, doktorasını 2014 yılında Auckland Üniversitesi'nde (AUT) barış gazeteciliği üzerine tamamladı.
Doktorasına başlamadan önce Islamabad Üniversitesi'nde Medya ve İletşim Bölüm başkanlığı görevini üstleniyor ve Pakistan'da yerel düzeyde barış gazeteciliği üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Akademiden önce BBC'nin Urdu kanalında Pakistan'da yayın yapan GEO TV'de çalışıyor.
Aslam'ın araştırma odağını siyaset ve medya ilişkisi, gazetecilerin karşılaştığı engeller ve barış gazeteciliği oluşturuyor. Sahada gerçekleştirdiği çalışmalar yanında Aslam'ın uluslararası konferanslarda sunumları ve Pasific Journalism Review dergisinde akademik makaleleri bulunuyor.Bunlardan önde gelenler "Peace journalism: A Paradigm Shift in Traditional Media Approach " (Barış Gazeteciliği: Geleneksel Medya Bakış Açısında Eksen Kayması) ve Keeble, Tulloch ve Zollman'ın bir arada derlediği Peace Journalism, War and Conflict Resolution (Barış Gazeteciliği, Savaş ve Çatışma Çözümü) kitabında bir bölümü bulunuyor.
Geleneksel medyayı dönüştürmek için barış gazeteciliği
Aslam, "Peace journalism: A Paradigm Shift in Traditional Media Approach " (Barış Gazeteciliği: Geleneksel Medya Bakış Açısında Eksen Kayması) makalesinde geleneksel medyanın bakış açısını siyasetin ve karın oluşturduğunu belirtiyor.
Peki barış gazeteciliği nasıl etkili olabilir? Barış gazeteciliği nasıl çatışmalarla başa çıkabilir? Peki barış gazeteciliği nasıl etkili olabilir? Barış gazeteciliği nasıl çatışmalarla başa çıkabilir? Özellikle de evrensel kodların olmadığı çatışmalarda Aslam barış gazeteciliği ile ortaklaşabilecek yolları keşfediyor. Barış gazeteciliği, çatışma çözümü ve savunuculuk konuları ile bağlı olarak algılansa da haber çerçevelerinde yer alması artarak kabul görüyor.
Aslam, barış gazeteciliğini sadece gazetecilikte değil aynı zamanda belgesel fotoğrafçılıkta, film prodüksiyonlarında, araştırmacı gazetecilikte de kullanabileceğimizi söylüyor.
Medya, siyaset ve Pakistan'da gazetecilere yönelik tehditler
Aslam, Pasific Journalism Review dergisinde yayımlanan "Media, Politics and the Threats to Journalists in Pakistan" (Medya, siyaset ve Pakistan'da Gazetecilere Yönelik Tehditler) makalesinde hem Pakistan hükümetnin hem de çatışan grupların gazetecileri nasıl etkilediğini araştırıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin "teröre karşı savaşını" araştırırken hayatını kaybeden 3 gazeteciden yola çıkan Aslam, hem Pakistan'da hem de çatışma bölgelerinde gazetecilerin ne tür tehtidlerle karşılaştığını açığa çıkarıyor. (BZ/HK)