Barış gazeteciliği üzerine bir çok çalışması bulunan Burkhard Blasi, Konstanz Üniversitesi Barış Araştırmaları Grubu üyesi.
Doktora tezini barış gazeteciliği ve haber yapım süreci üzerine yazan Bläsi, Almanya’nın Stuttgart şehrinde psikolojik danışmanlık yapıyor.
2004 yılında Conflict and Communication (Çatışma ve İletişim) dergisinde yayımlanan “Barış Gazeteciliği ve Haber Üretim Süreci” (Peace Journalism and the News Production Process) makalesinde Bläsi, barış gazeteciliği modellerini ele alırken dikkatimizi doğrudan haber üretim sürecine yöneltmemiz gerektiğini söylüyor.
Çatışma ve savaş zamanında gazetecilerin haber üretimlerini etkileyen başlıca faktörlerin üzerinde çalışılması gerektiğini belirtiyor.
Yazara göre haber üretimini etkileyen başlıca faktörler:
- Medyanın yapısal boyutları
- Çatışma anında orada/sahada olma
- Gazetecilerin bireysel özellikleri
- Siyasi iklim
- Lobiler
- İzleyiciler
Çatışma Evrelerinin Rolü
Bläsi, Conflict and Communication (Çatışma ve İletişim) dergisinde yayımlanan “Implementing Peace Journalism: The Role of Conflict Stages” (Barış Gazeteciliğinin Uygulanması: Çatışma Evrelerinin Rolü) makalesinde Bläsi, çatışmaların farklı evrelerde olabildiğini ve barış gazeteciliği alanının çatışmanın bu farklı evrelerini de ele alması gerektiğini savunuyor. Çatışma evrelerini üçe ayırıyor:
- Şiddet İçermeyen Çatışma
- Şiddetli Çatışma
- Şiddetli Çatışmanın Sonrası
Yazar, şiddet içeren çatışmalarda barış gazeteciliğinin yürütülmesinin daha zor olacağından odağı çatışmanın şiddet içermeyen evresine taşımayı öneriyor. (BZ/HK)