Siirt ve Dicle Üniversiteleri'nde görev yapan iki öğretim üyesinin ayrı ayrı açtıkları üç davadan yargılanan 53 yıllık gazeteci Cumhur Kılıççıoğlu 2 bin 500 YTL tazminata ve ertelemeli bin 519 YTL adli para cezasına mahkum edildi.
Siirt Mücadele gazetesinde yayımlanan haber nedeniyle Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Varol'un açtığı ceza davasında 354 gün adli para cezası karşılığında 7 bin 080 YTL adli para cezasına mahkum olan gazeteci, beş yıl süreyle "yargı denetimi" baskısıyla yaşayacak.
Varol'un ceza davasının 5 Haziran'da 7 bin 080 YTL adli para cezasıyla sonuçlanması ve kararın da 2 Temmuz'da kesinleşmesini göz önünde bulunduran Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi, dün (30 Temmuz) da gazeteciyi, 2 bin 500 YTL tazminata mahkum etti.
"Size belgeler sunuyorum. Daha ne yapayım?"
Prof. Varol'un şikayetini geri çekip ardından davasını yenilemesine tepki gösteren ve bunun üzerine mahkemeye delil olarak yeni belgeler sunan Kılıççıoğlu, mahkum olmaktan kurtulamadı.
Gazeteci, hakkında dava açılmasına duyduğu tepkiyi mahkemede, "Benim bu memlekette dikilmiş bir ağacım yok. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir ve sahipsizlerin sahibidir. Siz Cumhuriyet savcılarısınız, size belgeler de sunuyorum. Daha ne yapayım?" sözleriyle anlattı.
Gazeteci: Varol'un mesajları vikipedia ve Arınç'tan
Gazeteci sunduğu belgelerle, Varol'un Newroz Bayramı için yayımladığı mesajının vikipedia.org sitesinden alınma olduğunu, Çanakkale Şehitleri ve Şehitler Günü mesajının da Bülent Arınç'ın geçen yılki mesajından kopyalandığını iddia etti.
Ancak Hakim Gülfer Akın Atalan, gazetecinin 18 Şubat 2008 tarihinden itibaren işleyecek faizle birlikte 2 bin 500 YTL tazminatı Varol'a ödemesine karar verdi. Gazeteci karara 15 gün içinde itiraz edebilecek.
Gazetenin 18 Şubat 2008 tarihli sayısında yayımlanan "Üniversite'nin Kopyacı Mahmut'u" haberinde, Varol'un Siirt Kültür Kurultayı için kaleme aldığı önsözle, Elazığ Kültür Kurultayı için yazdığının aynı olması "intihal" olarak değerlendiriliyor. Varol, bunun için 10 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı.
Şikayet dilekçesinde, "Müvekkilin kendisine ait bir Önsözü tekrarlamasının, intihal olarak nitelendirilmesi hakarettir, aşağılayıcıdır. Gazetede müvekkili 'Kopyacı Mahmud'a benzeterek, hakaret edilmiş, itibarı zedelenmiş, kamuoyu ve öğrencileri karşısında küçük düşürülmüştür" denilmişti.
Üniversitenin eksikliklerini yazan gazeteciye ceza
5 Haziran'da gazeteci, Siirt Eğitim Fakültesi Dekanı Cemal Ergun Çelik'in hakaret iddiasıyla açtığı diğer bir davada eski Ceza Yasası'nın 482/4 maddesi uyarınca ertelemeli bin 519 YTL adli para cezasına mahkum edilmişti.
25 Mart 2005 tarihinde çıkan "Siirt Eğitim Fakültesinin Bugünkü Eksiklikleri" ve "Siirt Eğitim Fakültesinin acil çözüm bekleyen sorunları" başlıklı haberler yayımlayan Kılıççıoğlu, Çelik'in gönderdiği tekzibi eleştirdiği 25 Nisan 2005 tarihinde "Türkçe yazmasını bilmeyen yalan sever doçent"; "Sireti suretinden belli" ve "ata et, it'e ot yedirmeye hayır" ile "Dekan vekilinin eski marifetleri ortaya çıktı", "Doçent değil mahalle kabadayısı" ifadelerinin geçtiği haber ve yazılardan yargılanıyordu.
Yargıtay'ın ilk kararını bozduğu Asliye Ceza Mahkemesi, böylece ikinci yargılamada yine gazeteciyi mahkum etti. (EÖ/EZÖ)