Dünyanın çeşitli üniversitelerinde ders veren Prof. Dr. Mübeccel Belik Kıray, ODTÜ Mustafa Parlar Ödülü ve Aydınlanma Kadınları Ödülü almıştı.
Mübeccel Belik Kıray
1923'te Izmir'de dogdu. 1940'ta İzmir Lisesi'nden, 1944'te Ankara Üniversitesi'nden mezun oldu. 1946'da Ankara Universitesi Antropoloji bölümünden doktora derecesi aldı 1960'ta doçent, 1966'da profesör oldu. 1959'dan 1973'e kadar Orta Dogu Teknik Üniversitesi'nin Sosyal Bilimler Bölümü'nün Gelişmesine emek verdi. 1973'te ODTÜ'den ayrılarak "Morris Ginsberg Fellow" olarak London Schools of Economics'e gitti.
Dönüşünden önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 1982'den sonra da Marmara Üniversitesi'nde çalıştı. Bu arada bir yıl Austin Teksas Üniversitesi'nde ders verdi. 1989'da emekli oldu.
Norveç Bergen Universitesi'nde, Kahire Amerikan Üniversitesi'nde, ABD Berkley Üniversitesi'nde, Zürih Teknik Üniversitesi'nde dizi konferanslar verdi. Mübeccel Kiray, ODTU Mustafa Parlar Ödülü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fahri Doktor unvanı ve Aydınlanma Kadınları Ödülü'nü aldı. 1994'te Kıray Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) şeref üyeliğine seçildi.
Türkiye'de sosyolojinin üniversitelerde kurumsallaşmasında çok önemli rol oynayan ve toplumsal degişmeyi ele alma tarzıyla bir ekol oluşturan Mubeccel Kıray'in en çok referans verilen eserleri, "Ereğli, Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası", "Social Stratification as an Obstacle in Development" ve "Örgütleşemeyen Kent" isimli kitaplarııdır.
Makaleleri arasinda "The Family of Migrani Workers", "Changing Patterns of Patronage" ile "Survivial Strategies of Expeasants in Cities" en cok sözedilenlerdir. (NZ)