Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan geçen günlerde 2007’de açılan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin ikinci fazının açılışını yaptı.
Marmara Denizi’nin 3 kilometre açığında yapılan 31 bin metrelik deniz sondajı ile tesisin kapasitesinin 4,6 milyar metreküpe çıkarıldığını belirtti.
"Depremin oluşması mümkün"
Konu ile ilgili Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün sosyal meyda hesabından yaptığı açıklama dikkat çekti. Şu noktaları belirtti:
“Bu tür depolar dünyada az değil. Doğal gaz buralardaki eski gözenekli gaz veya petrol rezervuarlarına basılarak (enjeksiyon) depolanıyor ve istendiğinde de kullanılıyor.
"Bu işlemler eski ve yeni sondaj kuyuları vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Hem enjeksiyon hem de çıkarma aşamasında belirli büyüklükte (4,0) depremlerin oluşması mümkün.
"Zaten şu anda da Batı Marmara’da gaz çıkışlarına bağlı çok sayıda depremler oluşuyor. Bu depremler iki nedene bağlı olarak gelişiyor: Gözenek ortamındaki basınç değişimi ve Gözenek elastik (porelastik) stres değişimi.
"Onun için Trakya’yı gaz deposu haline getirirken gaz depolama alanlarının Marmara Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fay Zonunda depremler oluşturabileceği, depremleri tetikleyebileceği unutulmamalı ve bu açıdan Trakya’nın sismik özellikleri ve Marmara Denizi tüm ayrıntılı ile incelenmelidir."
Arkadaşlar, Trakya’nın bir doğal gaz deposu haline getirileceği açıklandı. Bir kaç takipcim de bu projenin deprem açısından ne ifade edeceğini sordu. Bu tür depolar dünyada az değil. Doğal gaz buralardaki eski gözenekli gaz veya petrol rezervuarlarına basılarak (enjeksiyon) depo-
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) December 18, 2022
*Not: Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'ndeki konuşmasında gerçekleştirilen açılışla birlikte Silivri'nin Avrupa'daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline geldiğini belirten Erdoğan "Ankara Tuz Gölü'ndeki kapasite genişletme çalışmaları tamamlandığında, orada da benzer orana ulaşacağız" demişti.
Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi hakkında
2007 yılında hizmete giren tesisin ek kapasitesi için 18 kuyuda sondaj işlemi gerçekleştirildi. 2 platform kuruldu ve kapasite 4,6 milyar metreküpe günlük geri üretim ise 75 milyon metreküpe çıktı. Dev Tesis bu haliyle Türkiye'nin yıllık Doğal Gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşılayabilecek duruma geldi.
Naci Görür hakkında
1966'da İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'ni kazandı, lisansını İTÜ Öğretim Üyesi Aday Adayı Bursu ile tamamladı.
1971 yılında Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. 1973 yılına kadar İTÜ'de asistan olarak çalıştı.
1973 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın bursu ile doktora yapmak üzere İngiltere'ye gitti, London University, Imperial College, Royal School of Mines'da D.I.C. (Diploma of Imperial College), M.Phil. (Master of Philosophy) ve PhD (Doctor of Philosphy) derecelerini aldı.
1978'de Türkiye'ye dönerek İTÜ'de çalışmaya başladı. Bu üniversitede 1983'de doçent, 1989'da profesör oldu. 1997-2000 yılları arasında Maden Fakültesi'nde dekanlık görevini üstlendi.
Sedimantoloji ve Deniz Jeolojisi konularında uzman. Türkiye'nin sedimenter havzaları, tektoniği ve denizleri hakkında araştırmalar yaptı.
1999 depremlerinden sonra Marmara Denizi'nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması için çalıştı, 1983 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü aldı. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) asli üyeliğine seçildi. 2004 yılında NATO bilim ödülünü aldı.
(ES/EMK)
*Silivri Doğalgaz Depolama Alanı ile ilgili bilgileri Anadolu Ajansı'ndan derledik.