Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Odatv’nin engellenmesi basına yönelik olabilecek en ağır müdahale. Biz bunu daha önce bir çok kez gördük. sendika.org defalarca engellendi, wikipedia.org iki buçuk sene erişime kapalı kaldı. Erişim engelleme hükümetin basına karşı sistematik olarak kullandığı bir silah haline geldi.”
Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç'ın tutuklanması ve Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan'ın ifadeye çağrılmasının ardından Odatv’ye getirilen erişim engelleme kararını İfade Özgürlüğü Derneği’nden hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz bianet’e değerlendirdi.
Sitenin topyekûn engellendiğini söyleyen Akdeniz, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin Libya'da hayatını kaybeden istihbarat görevlisinin Türkiye'deki cenazesine ilişkin Odatv'de yayınlanan habere erişim engeli getirdiğini fakat Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ( BTK) tüm siteyi kapattığını ifade etti.
Akdeniz, sitenin erişime kapatılmasıyla alakalı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararının kaldırılması için itiraz başvurusunda bulunduklarını sitenin tamamına yönelik uygulamanın derhal kaldırılması talep ettiklerini söyledi.
"Sansür mekanizması"
Akdeniz şöyle devam etti:
"Burada bilmediğimiz nokta Ankara’daki Sulh Ceza Hakimliklerinden tüm siteye yönelik bir engelleme kararı olup olmadığı. Biz bunu tespit edemedik henüz.
"Odatv’nin engellenmesi Wikipedia’nın engellenmesiyle benzerlik gösteriyor. Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması bahane edilerek çıkartılan 5651 sayılı kanunun 8/A maddesi bir sansür mekanizması olarak işliyor. Kaldı ki söz Odatv söz konusu haberi kaldırılmasına rağmen erişime engellendi.
"Bu basını caydırmak, susturmak ve korkutmak için yapılmış bir müdahale olarak karşımıza çıkıyor. Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç, tutuklandı, Barış Pehlivan'ın tutuklanması talep edildi.
"Sistematik bir silah haline geldi"
"Bu durum Odatv üzerinde bir süredir olan baskıların sonucu olarak bir taraftan şaşırtıcı olmamakla birlikte, erişim engeli kararı bir basın kuruluşuna yapılan en ağır darbedir. Türkiye’de hükümetin elindeki en önemli silah artık internet yayıncılığını bu tür kararlarla susturmak oldu.
"Diğer gazetelerden farklı olarak Odatv sadece internetten yayın yapıyor. Siteye yönelik alınan bu karar bir karar sansür anlamına geliyor, hükümet basına karşı sistematik olarak erişim engelleme kararlarını kullanıyor.
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir sitenin tamamına yönelik kapatma uygulanamayacağını söylüyor. Ben de aynı düşüncedeyim. Odatv web sitesinde binlerce haber var. Bir haberden dolayı ki, o haber kaldırılmış, sitenin tamamını engellediğiniz zaman sadece geçmişte yayınlanan haberleri ya da içerikleri değil, ileri tarihli yani engelleme tarihinden sonraki içerikleri de sonsuza kadar erişime engellemiş oluyorsunuz." (HA)