Kadınlar Barışı Anlatıyor podcast serisinin dokuzuncu bölümü “Barış Gazeteciliği ve Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” yayında. Bölümün konuğu IPS İletişin Vakfı / bianet eğitim danışmanı Prof. Dr. Sevda Alankuş.
Alankuş podcastte, Dilan Kaya, Dilara Gök, Pınar Çetin ve Tunç Karaçay’la çatışmanın yeniden üretilmesinde genel geçer gazeteciliğin ve medyanın nasıl bir rolünü, barış gazeteciliğinin kalıcı barışın sağlanmasına nasıl katkıda bulunabileceğini, önündeki engelleri, toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğin nasıl olacağını ve barış inşa süreçlerine katkısını konuştu.
Kadınlar Barışı Anlatıyor podcast serisine şimdiye kadar sırasıyla, Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik, Kuzey Kıbrıs’tan Parlamenter Doğuş Derya, Unite Cyprus Now Hareketinden Andromachi Sophocleous, DEMOS’tan Güneş Daşlı, Berghof Vakfı’ndan Luxshi Vimalarajah, Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI)’nden Dr. Esra Elmas, Yemenli Barış Aktivisti ve Food for Humanity’nin Kurucusu Muna Luqman ve çalışmalarıyla dünya çapında bilinen Ugandalı arabulucu Betty Bigombe konuk oldu.
Bölümlere ve her bölümün içeriği ile ilgili İngilizce, Türkçe, Arapça ve Kürtçe hazırlanan yazılı metinlere Spotify, Apple Podcasts ve Megaphone üzerinden ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - Kadınlar barış inşasını ve çatışma çözümünü anlatıyor
Sevda Alankuş hakkında BİA Eğitim Danışmanı, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında ve aynı üniversitede tamamladı. Akademik çalışmalarına 1988-89 yıllarında Leeds Üniversitesinde devam etti. Ege ve Ankara Üniversiteleri iletişim Fakültelerinde 1982-1999 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentlik ve profesörlük unvanlarını iletişim Bilimleri alanında aldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi, iletişim ve Medya Çalışmaları Fakültesi'nde dekanlık yaptığı dönemde (1999-2008), Barış için İletişim ve Araştırma Merkezi'ni kurdu. 1999’dan bu yana, Bağımsız İletişim Ağı eğitimlerinin danışmanı sıfatıyla, IPS Vakfı yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Araştırma alanları arasında alternatif medya, barış gazeteciliği, feminist medya eleştirisi gibi konular yer alıyor. |
Kadınlar Toplumsal Barışı Anlatıyor Projesi
Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği, 2021 Mezunları Katılımı İnovasyon Fonu (AEIF 2021) desteğiyle hayata geçirilmiş bir proje.
Eğitimler ve podcastler aracılığıyla, kadınların çatışma dönüşümü ve barış inşası perspektifinden desteklenmesini; bu süreçlerin kendi aralarındaki birlikte yaşam ve diyalog geliştirme süreçlerini güçlendirmelerinde katkı sağlamayı hedefliyor.
Bunu yaparken, barış inşası ve çatışma çözümü eğitimlerinin yanı sıra “Kadınlar Barışı Anlatıyor” Podcast serisi ile Türkiye’den ve dünyadan örneklerle kadın arabulucuların deneyimlerinden, hikayelerinden yararlanmayı ve farklı dillerde ulaşılabilir kılmayı amaçlıyor.
Uzun zamandır bu alanda emek veren kadınların hikayelerinin bilinirliğinin artırılması konusunda küçük bir katkı sunmayı amaçlayan projenin uzun vadede toplumsal barış ve diyalog süreçlerine katkı sağlaması bekleniyor.
(HA)