Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan klinik psikolog Prof.Dr. Ferhunde Öktem'in sunumunun tamamını yayınlıyoruz. Sunumu izlemek için tıklayın.
Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Çocuğa Yönelik Şiddete Son kampanyasının açılışındaki sunumunda, çocuğa yönelik şiddetin boyutlarını, sonuçlarını ve önlenmesi için yapılabilecekleri anlattı.
Her dakika 500 çocuk aile içi şiddete tanık oluyor
Öktem'in verdiği rakamlara göre, dünyada her bir dakikada yaklaşık 500 çocuk tacize ya da cinsel şiddete uğruyor. Yaklaşık 500-600 çocuk aile içi şiddete tanık oluyor. Her bir saatte 230 çocuk yaralanarak hastanelik oluyor. Yaklaşık altı çocuk öldürülüyor.
Çocuğa yönelik şiddetin sonuçları
Çocuğa yönelik şiddetin sonuçları arasında, depresyon, antisosyal ve saldırgan davranışlar, madde bağımlılığı; intihar, akciğer, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları; okul ve çalışma yaşamında yetersiz performans, akranlarla sorunlu ilişkiler ve suça yönelme yer alıyor.
İhmal de şiddet, aşağılama da
Çocuğa yönelik şiddet yalnızca fiziksel şiddet demek değil; farklı şekillerde gerçekleşebiliyor. İhmal, duygusal istismar, reddetme, aşağılama, yalnız bırakma da şiddet demek.
Çocuğa yönelik şiddet evde veya aile içinde, okullarda ve eğitim ortamlarında, çocuğun bakımından ve gözetiminden sorumlu kurumlarda, toplulukta ve sokaklarda ve çalışma ortamlarında gerçekleşebiliyor.
Bütün bu ortamlarda bütüncül bir yaklaşımla, her birine özel önlemlerle çocuklara yönelik şiddet ortadan kaldırılabilir. (TK/GG)