Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğretim üyesi Prof. Dr. Mine Gencel Bek, görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Sosyal medyada paylaştığı istifa kararında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile akademisyenlerin işten atılması ile ilk kez istifa kararını düşündüğünü söyledi.
Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi imzacısı akademisyen “Her gün atılmayı beklemek yerine okuma ve yazmanın o hiç de nankörlük etmeyen dünyasına dönmek istiyorum artık” dedi.
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğretim üyesi Doç. Dr. Levent Ünsaldı da KHK’larla ihraçlara tepki olarak geçtiğimiz haftalarda istifa ettiğini duyurmuştu.
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen dört KHK ile toplam 108 üniversiteden 4 bin 481 akademisyen ihraç edildi.
Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen 45 akademisyenden 16’sı Barış İçin Akademisyenler’in Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi imzacısıydı.
"Gecikmiş bir istifa"
Mine Gencel Bek’in istifa mesajı şöyle:
“Gecikmiş bir istifa
“30 Ocak Pazartesi günü Ankara Üniversitesi İLEF’e istifa dilekçemi verdim. Henüz umduğum gibi bir rahatlık ve hafiflik hissi yaşayamadım. Belki yazarsam ve açılırsam yaşarım. Çok gecikmiş bir karar bence. Son bir yıldır zaten küçükten büyüğe her türlü idari görevimden ayrıldım, ana bilim dalı başkanlığından senato üyeliğine.
"Eylül başında ilk KHK’larla barış imzacısı arkadaşlarım işten atıldığında düşündüm ilk kez istifa etmeyi. Sonrakilerle koridorun solunda ve sağında bir bir odalar boşaldı. Atılan arkadaşlarımın isimleri aynı gün söküldü kapılardan, web sitelerinden de adları, öz geçmişleri.
"Geçmiş olsun bile demeyenler vardı. Bizlere selam vermeyenlerin sayısı her gün artıyordu. Bana ek soruşturma açılmasını talep edenler de oldu ve hatta belden alta vuran oldu ki bu konudaki sessizliği bir türlü affedemiyorum. Böyle bir ortamda fakültede bulunmam çok zorlaştı. Her gün atılmayı beklemek yerine okuma ve yazmanın o hiç de nankörlük etmeyen dünyasına dönmek istiyorum artık. Tek üzüntüm, arkamda bıraktığım ve bitişe çok yakın üç pırıl pırıl doktora tezi öğrencisi başta olmak üzere, tüm öğrencilerim.
“İstifa, psikolojik olarak bir türlü yapmaya cesaret edemediğim bir şey olduğundan bir ay kadar önce ücretsiz izin istedim önümüzdeki dönem boyunca. Gerekçe olarak belirttiğim ‘bir süre okuldan uzaklaşmak istiyorum’ şeklindeki ifademin üslubunun uygun görülmediğini ve de atılan arkadaşların derslerine dair planlamadan sonra bana cevap verileceğini öğrendiğimde artık istifaya hazırdım.
"Hiçbir atılan arkadaşımın dersini veremeyeceğimi dilekçeyi yazdığım ‘amirim’e ilettim. Cevaben bana ‘kurum içi görev ve sorumluluklar’ hatırlatıldı. 7 yaşından beri çalışmak dışında ne yapılacağını bilmeyen bir kişi olarak bundan o kadar incindim ki halen rektörlükte bekleyen ücretsiz izin başvurumun sonucunu beklememeye karar verdim. Zira artık İLEF’e hiç dönmek istemiyorum. Herkese hayırlı olsun.”
Mine Gencel Bek hakkında
1969 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü’nden 1990 yılında mezun oldu. Yüksek lisans çalışmalarını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, doktorasını 1999’da İngiltere’de Loughborough Üniversitesi’nde tamamladı.
Yüksek lisans tezi GAP TV üzerineydi. Prof. Peter Golding danışmanlığında hazırladığı doktora tezinin başlığı Communicating Capitalism: A Study of the Contemporary Turkish Press.
2004'te doçent, 2010'da profesör ünvanını aldı.
2013-2014 yıllarında TÜBİTAK ve Fulbright desteğiyle ABD’de MIT Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin British Council ve BBC işbirliği ile gerçekleştirdiği Medya ve Çeşitlilik programında araştırmacı ve danışman olarak medya profesyonelleri için etik ilkeler kılavuzlarının üretilmesinde, BBCnin geliştirdiği gazetecilere yönelik on-line eğitim programındaki derslerin uyarlanmasında görev aldı.
Küreselleşme, İletişim Endüstrileri ve Kimlikler: Avrupa Birliği ve Türkiye’de İletişim Politikaları (Ümit yay., 2003) kitabını derledi. 2005'te Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Bilgi Köprüleri'nin desteklediği uluslararası bir projenin koordinatörlüğünü yaptı. Türkçe ve İngilizce olarak (Deirdre Kevin ile birlikte) AB ve Türkiye’de İletişim Politikaları, Pazarın Düzenlenmesi, Erişim ve Çeşitlilik kitabını derledi.
Yazarlarından birisi olduğu Eleştirel Medya Okuryazarlığı; Kuramsal Tartışmalar ve Uygulamalar kitabında (2007) da odaklandığı çocuk ve medya ilişkisi konusunda çeşitli kitap ve dergilerde yazıları var.
2012'de TRT'nin düzenlediği uluslararası Medya ve Çocuk kongresindeki sunuşları 2013'te derleyerek kitaplaştırdı. 2014'teyayınlanan Medya, Çocukluk ve Gençlik adlı kitaba derleyici ve yazar olarak katkıda bulundu.
IPS İletişim Vakfı/bianet kitaplarından Medya ve Toplum'un yazarları arasında. bianet'in Barış Gazeteciliği Kütüphanesi çalışmasına da Barış İçin İletişim ve Teknoloji başlıklı makalesiyle katkıda bulundu.
Akademik İlgi Alanları: Medyanın ekonomi politiği, haberlerde temsil, medya politikası, Avrupa Birliği medya politikaları, siyasal iletişim, medya ve kadın, medya ve çocuk hakları, medya ve çeşitlilik, yeni gazetecilik formları, medya ve sivil toplum. (BK)