Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) dünya mirası içerisindeki Göbeklitepe'nin kâşifi olarak bilinen Prof. Dr. Klaus Schmidt ölümünün 8. yıldönümünde unutulmadı.
Şanlıurfa Valiliği Prof. Dr. Klaus Schmidt için bir anma töreni planladı. Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü ortaklığında, Haliliye Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Urfasiklet Bisiklet Spor Kulübü destekleriyle 24 Temmuz’da "Klaus Schmidt'in İzinde Göbeklitepe’ye Pedallıyoruz" etkinliği düzenleyecek.
Etkinlik Pazar günü sabahı saat 06.00’da Schmidt için kurulan anı evinden başlayacak.
TIKLAYIN - Bellek ve Mekan İlişkisi: Klaus Schmidt Anı Evi
Göbeklitepe hakkında
Göbeklitepe, ilk kez 1963’te İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla gündeme geldi. Tarlasını süren bir çiftçinin 1986’da bulduğu heykelin ardından Göbeklitepe'de somut bulgulara ulaşıldı.
Bulduğu taşın tarihi bir değeri olduğunu düşünen çiftçi, bulduğu heykeli Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine verdi ve heykel, müzede koruma altına alındı.
1994'te bölgeyi ziyarete gelen Prof. Dr. Klaus Schmidt ise Göbeklitepe'deki üst kısımları görünen taşların neolitik döneme ait olduğunu fark etti.
2007’de ören yerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlığı Prof. Dr. Schmidt’e verildi. 2011’de Göbeklitepe “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alındı. 2014’te Prof. Dr. Klaus Schmidt Almanya’da hayatını kaybetti. Göbeklitepe Schmidt’ın ölümünden dört yıl sonra 2018’de “Dünya Miras Listesi “ne alındı.
Klaus Schmidt hakkında
11 Aralık 1953'te Almanya Feuchtwangen'da dünyaya geldi. 1974-1983 arasında Heidelberg Üniversitesi ve Erlangen Üniversitesi'nde Prehistorya, Yakın tarih, Klasik arkeoloji ve Jeoloji alanında öğrenim gördü.
Öğrencilik yıllarından itibaren Almanya, Yunanistan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün’de çeşitli arkeoloji projelerinde yer aldı. 1978 ve 1979’da Elazığ Müzesi’nde Norşuntepe kazısı malzemesi üzerinde yaptığı buluntu çalışmaları üzerine doktora tezi yazdı.
1999’da Nürnberg Üniversitesi’nde doent ve 2007'de aynı üniversitede profesör unvanını aldı. 2001’den itibaren çalışmalarını Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Berlin'de bulunan merkezinde Orient Bölümünde araştırmacı ve Erlangen Üniversite'sinde öğretim görevlisi olarak sürdürdü.
Göbeklitepe’de 1995’te Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü ortak projesi olarak başlayan, 2007’den itibaren “Bakanlar Kurulu kararlı kazı” statüsünde devam eden kazının başkanlığını yürüttü.
Ayrıca Ürdün’de bulunan “Aqaba” projesinde Ricardo Eichmann ve Lutfi Halil ile birlikte proje başkanlığını yürüttü. Arkeolog Çiğdem Köksal ile evliydi. Geçirdiği kalp krizi nedeniyle 20 Temmuz 2014’te Almanya’da hayatını kaybetti.
Göbeklitepe'deki katkılarından ötürü buradaki bir yürüyüş yoluna adı verildi ve onun için bir anı evi oluşturuldu.
(HD/HA)