İstanbul Silivri açıklarında çarşamba (24 Eylül) günü meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin hemen ardından dün (26 Eylül) yeniden 5.7 büyüklüğünde (Kandilli Rasathanesi bugün -27 Eylül- depremin büyüklüğünü 5.8'den revize ederek 5.7 olarak duyurdu) deprem yaşanması İstanbullularda büyük tedirginliğe neden oldu.
TIKLAYIN-İstanbul'da 5.8 Büyüklüğünde Deprem
Konuya yönelik uzmanlardan ve yetkililerden açıklamalar gelmeye devam ederken, İstanbullular büyük bir depremin yaşanabileceği kaygısıyla dün geceyi sokakta geçirdi.
Ersoy: Tek bir deprem gibi görünüyor
Yaşanan depreme ilişkin değerlendirmelerine başvurduğumuz Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 5.8 büyüklüğündeki depremin, enerjik bir deprem olduğunu ve yer kabuğunu bir parça kırmış olabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Ersoy, bianet’e şunları söyledi:
“172 tane mühendislik görmemiş yapıda hasar görmüş olması depremin yer kabuğunu kırmış olabileceğini bir kanıtı. 5.8 ve 4.6 büyüklüğündeki depremlerin şu önemi var: Biz bunları gelecekte beklediğimiz büyük depremin olacağı Kuzey Anadolu fayı üzerinde yaşadık.
“Dolayısıyla herkesteki kaygı ‘Acaba daha büyüğü de gelir mi?’ Teknik olarak bunların öncü deprem olduğunu ve daha büyüğünün yaşanabileceğini söyleme şansımız yok. Bunların bazılarının büyüklüğü 4’e kadar çıktı. Dolayısıyla bu deprem, yaşanacak büyük bir depremin enerjisini almıştır ama çok küçük bir miktarda almıştır.
“Sadece resmi söylemler dikkate alınmalı”
“Yani yine gelecekte büyük bir deprem yaşanabilir fakat ‘Bu depremin ardından tetiklenerek büyük bir deprem yaşanır’ demek teknik olarak mümkün değil. Bu spekülatif bir bilgi olur, bundan sonra gelecek büyük bir depremi kimse bilemez.
“Buna dair medyada ve sosyal medyada bazı haberler dolaşıyor bunlara itibar edilmemeli, sadece resmi söylemler dikkate alınmalı. Biz bir deprem ülkesiyiz bunları zaman zaman yaşayacağız. 5.8’de bir can kaybı yaşanmadı. Bunu bir tatbikat olarak ele alıp bilgilerimizi gözden geçirmeliyiz.”
Tüysüz: Ana fay kırılmadı, ana fay üzerinde değil
Açık Radyo’ya depremle ilgili dün değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) emekli öğretim üyesi yer bilimci Okan Tüysüz ise şöyle konuştu:
“Depremin olduğu yer orta Marmara çukurluğu, büyüklüğü 5.6 ile 5.8 arasındaki değerler olarak veriliyor. Diofon adında Fransızların kurmuş olduğu bir sismik istasyon var, son derece güvenilir bir istasyondur, onların yaptığı fay çözümünde de bu depremin bir ters fay tarafından yaratıldığı görülüyor. Bildiğiniz gibi Marmara denizi içerisinde olacak depremi biz Kuzey Anadolu üzerinde bekliyoruz, büyük depremi ve bunu 20 yıldır da konuşuyoruz.
“Bingöl’den, Karlıova’dan gelip Marmara denizi içerisinden geçip Saroz körfezinden Yunanistan’a uzanan 1600 km’lik bir fay. Oysa ki bugün olan depreme baktığımız zaman bu sıkışmalı ters fay dediğimiz bir fay türü. Yani fayın bir blokunun diğerinin üstüne doğru çıktığı nitelikte bir fay.
"Büyük deprem beklentisine girmemek gerekiyor"
“Dolayısıyla bize söyleyeceği şeyler, bir, ana fay kırılmadı, ana fay üzerinde değil, iki, ana fayda gerçekten önemli oranda bir stres birikimi var, bu zone içerisinde bir stres birikimi var, bu da geçen yaşadığımız 4.6 ya da bugün yaşadığımız 5.8 gibi depremler üretiyor. Tabii herkes şu anda bunun bir öncü olduğu sorusunu soruyor genel olarak.
"İnsanların ‘gene öncü oldu, hemen sokağa çıkalım, arkasından artçı da gelsin ve bu işten kurtulalım’ ama maalesef yer bilimlerin hiçbir dalı bize böyle bir imkan sağlamıyor. Yani ‘bu deprem oldu öncüdür, arkasından büyük bir deprem gelecek’ diye bunu net bir şekilde hiçbir bilim insanının söyleme imkanı yok.
“Dolayısıyla hemen büyük deprem beklentisine girmemek ama 20 yıldır söylediğimizi bir defa daha tekrar edeyim mutlaka depreme hazır olmak gerekiyor." (RT)
TIKLAYIN-İTÜ'den Açıklama: Depremin Fay Segmentinin Uç Noktasında Olması Kritik
Fotoğraf:AA