Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Dekanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. Erinç Yeldan, bianet’e yaptığı açıklamada kişisel sebeplerle istifa ettiğini söyledi.
“Eğitime ve bilime böylece daha fazla yarar ve katkı sağlayacağımı düşündüğüm için bu yönde bir karar aldım” diyen Prof. Dr. Yeldan, yarın da bir seminer dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde olacağını kaydetti.
Boğaziçi Ekonomi Bölümünün düzenlediği “Türkiye Ekonomisi Üzerine Gözlemler: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Üzerine Tartışmalar” başlıklı seminer Güney Kampüsteki Natuk Birkan Binasında saat 15.00'te başlayacak. Etkinlik Zoom ve YouTube üzerinden de canlı olarak izlenebilecek.
https://t.co/pHnOf6ZAzm pic.twitter.com/2UCsF9pyw2
— Bogazici Economics (@Bogazici_Econ) December 7, 2021
Ne olmuştu?
Prof. Dr. Yeldan, kayyım rektör atamasına karşı bir yıldır eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri ve öğrencilerine destek vermek için 3 Aralık’ta mezunu olduğu üniversitenin kampüsüne gitmiş, ancak özel güvenlik tarafından içeri girişi engellenmişti.
Yeldan, bu olay sonrası kampüs önünde yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Hocalarla ve diğer mezun arkadaşlarla beraber buluşmaya ve akademik özgürlük talebimizi sessiz ve demokratik bir biçimde dile getirmek adına üniversiteye geldim. Fakat üniversite güvenlik görevlileri, genel sekreterlik tarafından kendilerine iletilmiş bir listede ismim olduğu gerekçesiyle kampüsten içeriye alınmamı engelledi. Bana yazılı bir talimat gösterilmedi. Mezun kartım ve her türlü yasal dokümanım olmasına rağmen girişim gerekçesiz olarak engellenmiş durumda. Ülkem adına utanç duyuyorum.”
Prof. Dr. Yeldan, bu olayın ardından 7 Aralık’ta Kadir Has Üniversitesi İİSBF’deki dekanlık görevinden istifa etmişti.
Erinç Yeldan hakkında
Akademisyen, araştırmacı-yazar.
1960, Kocaeli doğumlu. Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünde tamamladı. Doktorasını Minnesota Üniversitesi'nde yaptı.
Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde ve İzmir Yaşar Üniversitesi İktisat bölümünde dersler vermesinin yanı sıra her iki üniversitede ve Kadir Has Üniversitesi'nde İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi dekanlığı görevinde bulundu.
Birçok makale ve ödülün yanı sıra, aktif olarak Bağımsız Sosyal Bilimciler grubundai Cumhuriyet gazetesinde ve mezunu olduğu Kadıköy Anadolu Lisesi'nin Mezunlar Derneği tarafından çıkarılan “Kadıköy Maarif” adlı dergide yazılar yazdı. Praksis dergisinde danışma kurulu üyeliği ve Bilim Akademisi Derneği üyeliği yaptı.
Hesaplanabilir genel denge ve Türkiye ekonomisi üzerine araştırmalarda bulunan profesör, Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından “Kristal Martı” ödülüne layık görüldü.
2001’de duyurulan ve European Economic Association tarafından desteklenen, “Worldwide Rankings of Economists and Economics Departments”ta 131. sırada yer alarak Türkiye'den bir üniversiteye mensup tek Türkiyeli iktisatçı oldu. (Kaynak)
Yayınlanmış eserlerinden birkaçı şöyle:
- Türkiye Ekonomisi (Nurhan Yentürk, Ahmet Köse, Cem Somel ve Gökhan Günaydın ile)
- Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi: Bölüşüm, Birikim, Büyüme
- İktisat Üzerine yazılar I-II (A.H. Köse ve F. Şenses ile)
- Küreselleşme: Kim İçin?
(TP)