Fotoğraf: AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, salgının dördüncü zirvesine doğru gittiği bu günlerde Sağlık Bakanı'nın halen kafa karışıklığı yaratmayı sürdürdüğünü ifade etti.
15 yaş üstü ile 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklar için açılan aşı sisteminin birkaç saat içinde yeniden kapanmasına ve dördüncü doz aşı duyurusunun birkaç saat içinde değiştirilmesine tepki gösteren Erbay, bu durumun hem belirsizliği hem de aşı tereddüdünü artırdığının altını çizdi.
TTB'nin "Pandemide Neredeyiz, Ne Yapmalıyız?" başlığıyla çevrimiçi olarak düzenlediği etkinlikte sunum yapan Erbay, paylaşılan bilgilerin sürekli değişmesi, bilimsel dayanaktan yoksun "başarılı filyasyon" iddiası, güvenlikçi aç-kapa uygulamaları, gerçek temaslı bildirimlerinin yapılmamasının "salgın politikasızlığı"nın somut örnekleri olduğunu savundu.
Türkiye'nin bir yandan salgının yükselişi ile karşı karşıya iken, bir yandan da yangınlar ve sellerle uğraştığını söyleyen Erbay, olağandışı durumların yol açtığı sağlık sorunlarından ve olağandışı durumlarda salgın önlemlerinin uygulanmasındaki sınırlılıklardan söz etti. Erbay, "Özellikle COVID-19 ile ilişkili vaka ve ölüm sayılarında bildirilen artışın bununla ilişkili olup olmadığı bilimsel kriterlere göre değerlendirilmelidir" dedi.
Yoğun bakım hastalarının yüzde 90'ı aşısız veya eksik aşılı
Sahadan gelen bilgilere göre; yoğun bakımda yatan COVID-19 hastalarının yüzde 90'ının aşısız veya aşısı tamamlanmamış olduğunu aktaran Erbay, "Devletin yükümlülüğü olan toplumsal önlemler ve yurttaşların sorumluluğu olan bireysel önlemler birlikte uygulanmadan salgının durdurulabilmesine olanak yoktur" dedi.
Dünya nüfusunun sadece yüzde 15'inin, yüzden fazla ülke halkının ise yüzde 5'inden azının aşılandığına dikkat çeken Erbay, Türkiye'de de aşılamada yaşanan yavaşlama sonucunda bir ay içinde resmi vaka sayılarının beşe, resmi ölüm sayılarının üçe katlandığını kaydetti.
Erbay, sunumunu Sağlık Bakanlığı'na ve topluma yaptığı şu çağrı ile sonlandırdı:
"Sağlık Bakanlığı'nı bölgesel özellikleri de gözeten, yerel yönetimler, odalar, meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde bölgelere uyarlanmış etkili aşı kampanyaları yapmaya, yaygın bağışıklama ve filyasyona ağırlık vermeye, toplum sağlığı önlemlerini sıkılaştırmaya davet ediyoruz. Topluma da kişisel önlemlere özen gösterme, aşı olma ve aşıyı talep etme çağrısında bulunuyoruz." (KÖ)