Psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen ve Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucuları arasında sayılan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı bu sabaha karşı hayatını kaybetti.
Alanında makalelerine en çok atıf yapılan sosyal bilimcilerinden biri olarak bilinen Kağıtçıbaşı son olarak Koç Üniversitesi’nde çalışmalarını yürütüyordu, UNESCO kürsüsü sahibi ve psikoloji bölümü öğretim üyesiydi.
Koç Üniversitesi Kağıtçıbaşı’nın cenazesinin 3 Mart Cuma günü ikindi namazını müteakip Levent Cami’nden kaldırılacağını ve Kağıthane Hasdal Mezarlığı’na defnedileceğini duyurdu.
Bilim Akademisi de yaptığı duyuruda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınan Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın çalışmalarının etkisinin sosyal psikoloji, kültürlerarası psikoloji, gelişim psikolojisi gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını hatırlattı.
“Bilimsel çalışmalarının yanısıra özellikle aile ve çocuk gelişimi ve eğitimi konularında sosyal politikalar ve eğitim programları oluşmasında etkin rolü olmuştur.
“Türk üniversite düzeninde önemli rol oynayan psikoloji bölümlerinin kurulması ve gelişmesinde öncü olmuştur.”
Çiğdem Kağıtçıbaşı hakkında
1940'da İstanbul'da doğdu.
1959’da Robert Koleji’nden mezun oldu.
Massachusetts’teki Wellesley College'de psikoloji alanında lisans eğitimi aldı.
Doktora tezini ise 1967’de Berkeley'deki California Üniversitesi'nde sosyal psikoloji alanında verdi.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) kurucuları arasında yer aldı. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (1969-1973) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (1973-1995) öğretim üyeliği yaptı.
ABD'de Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard üniversitelerinde ders verdi ve araştırmalar yürüttü.
UNESCO’ya bağlı International Social Science Council’da (ISSC); Kültürlerarası Psikoloji Kuruluşu’nda ve Uluslararası Psikolojik Bilimler Birliği’nde yürütme kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesiydi.
Yurtiçi ve yurtdışında basılmış çok sayıda kitap ve makalesi bulunuyordu.
Avrupa Gelişim Psikoloji Kuruluşu 2007 William T. Preyer İnsan Gelişimi Çalışmalarında Mükemmellik Ödülü; 2007 Ursula Gielen Global Psikoloji Kitabı Ödülü; The Academy of Sciences for the Developing World “TWAS üyeliği” (2006); Hollanda İleri Araştırmalar Enstitüsü Üyeliği (2005); Uluslararası Uygulamalı Psikoloji Kuruluşu “Psikoloji Biliminin Uluslararası Gelişimine Katkı Ödülü” (1998); Kültürlerarası Psikoloji Kuruluşu Onur Üyeliği (1998); Wellesley College Mezunlar Başarı Ödülü (1997); Mustafa Parlar Bilim Ödülü (1996); Hollanda İleri Araştırmalar Enstitüsü Ödülü (1993–94); Amerikan Psikoloji Kuruluşu “Uluslararası Psikolojinin Gelişmesine Seçkin Katkı Ödülü” (1993); Phi Beta – Kapa (1985); Fulbright Ödülü (1983-84); Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1980) gibi birçok ulusal ve uluslararası bilim ödül sahibiydi. (YY)