Fotoğraf: Pandemi günlerinde Brezilya'da kazılan toplu mezarlar/AA
COVID 19 aşısı Comirnaty'nin üreticisi BioNTech'e karşı önceki gün Almanya'da başlayan davayı değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşılara karşı ortaya atılan iddiaları sert bir dille eleştirdi: "BioNTech kalp krizi yapmaz, kalıcı yan etkisi yok, yalan söylüyorlar."
Almanya'da başlayan davada, aşı yaptıran davacı, aşılandıktan sonra bedeninin üst bölümünde ağrılar, kol ve bacaklarında şişmeler, yorgunluk ve uyku düzensizliği çekmeye başladığını öne sürerek BioNTech'ten 150 bin Euro tazminat istemişti.
Ancak Cominatry dahil COVID 19 aşılarına onay veren Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Batı dünyasında en yaygın kullanılan BioNTech'in aşısının kullanımının güvenli olduğunu söylüyor.
EMA, geçtiğimiz hafta düzenlediği bir medya brifinginde, BioNTech'inki de dahil onayladığı tüm COVID aşılarının yararını yeniden teyit ederek, yalnızca pandeminin ilk yılında, aşıların küresel olarak yaklaşık 20 milyon hayat kurtarmaya yardımcı olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TELE1 TV'nin "aşının yan etkilerine dair belirlenen bir çalışma var mı" "aşı olanlarda kalıcı hastalıklar görülüyor mu" sorularını yanıtladı; davanın açılmasını ve medyanın konuyu haberleştirme biçimini eleştirdi.
Ceyhan'ın, TELE1'deki yayınını derleyen Gazete Duvar'da özetlenen değerlendirmeleri arasında iddiaların asılsız olduğu görüşü öne çıkıyor.
"Kalp krizi iddiası yalan"
Prof. Dr Mehmet Ceyhan |
Dr. Ceyhan "BioNTech kalp krizi yapmaz, kalıcı yan etkisi yok, yalan söylüyorlar" diyor.
"Aşı bunlara yol açıyorsa aşılılarda bu hastalıkları, ölümleri daha çok görürsünüz. Ancak yapılan araştırmalar, aşılılarla aşısızlar karşılaştırıldığında bahsedilen etkilerin aşısızlarda daha sık olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalar çok sayıda katılımcıyla yapıldı. Bu araştırmalara göre kalp hastalıkları COVID geçiren ya da geçirmeyen aşısızlarda aşılılara göre 44 kat daha fazla. Demek ki aşı 44 kat korumuş. İkincisi otoimmün hastalıklar aşısızlarda 7 kat daha fazla. Ölüm vakaları da aşısızlarda 10 kat daha fazla. Bu konuda algımız biraz fazla hassaslaştı.
"Hastalıkların en
büyük nedeni COVID"
Dr. Ceyhan, "Bu hastalıkların artmasının en büyük nedeni[nin] insanların COVID geçirmiş olması" olduğunu söylüyor. "COVID geçirdiği için kalp hastalıkları sık görülüyor. Bizim kullandığımız BioNTech aşısında kalp krizi iddiası yoktu zaten. O Astra Zeneca aşısıydı. Biontech'te iddia edilen kalp kası iltihabıydı. Bu artışa aksi ispat edilinceye kadar dikkat edildi. Kalp kriziyle ilgili İngiltere'de 30 yaş altındaki kadınlarda arttığı iddia edildi. Ancak daha sonra yapılan araştırmalarda böyle bir risk olmadığı görüldü."
"15-20 milyon insanın
hayatı kurtarıldı"
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, yeni salgınların sırsını beklediğini ve hazırlıksız yakalanıldığı takdirde "felaket olacağı" konusunda uyarıyor.
"Bir vaka halsizlik, kolunda şişiklik hissetti diye mahkemeye gitti oysa dünyada 200 bin kişi öldü resmi rakamlara göre. Hiç ondan bahsedilmiyor. Sanki bu aşılar ortada hiçbir şey yokken üretilmiş gibi gösteriliyor. Adı üstünde pandemi aşısı ve 15-20 milyon insanın hayatını kurtardı."
(AEK)