Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 24 Nisan Dünya Menenjit Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Salgın potansiyeli taşıyan hastalıklardan birinin de menenjit olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, "Menenjit, artan tanı ve tedavi olanakları, yeni ve etkili ilaçlara rağmen yüzde 5-10 oranında ölüme, yüzde 20-30 oranında sakatlığa neden oluyor. Her yaş grubunda görülen ama en sık dört yaş altında ve özellikle de bir yaş altı bebeklerde sık görülebilen bir hastalık olduğu için mümkün olduğu kadar erken dönemde menenjit aşılarıyla koruma sağlamak gerekiyor" dedi.
Açıklamada özetle şöyle denildi:
"Şu anda çocuklarda görülen menenjitlerin yüzde 90'ının meningokok bakterisinden kaynaklanıyor. Meningokok menenjiti her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon 200 bin kişide görülüyor ve 135 bin kişide ölüme yol açıyor. Meningokok hastalıkları Türkiye'de ise yılda bin 500 civarında vaka ve 350 civarında da ölüme neden oluyor.
"Kalıcı hasar meydana getirebilir"
Meningokok menenjit, ölüm riskinin yanı sıra çocuklarda yüksek oranda kalıcı hasar meydana getirebilir. Aşı yapılmazsa meningokok mikrobu Türkiye'de yılda 1500 vaka ortaya çıkarabilir. Bunların yüzde 20'sinde işitme kaybı, yüzde 5'inde öğrenme güçlüğü, yaklaşık yüzde 1'inde sara hastalığı ve yaklaşık binde 7'sinde de kol-bacak kayıpları olabilir.
"Küçük çocuklarda sık görülüyor"
"Ateş, baş ağrısı ve kusma belirtilerinin üçü bir arada görüldüğünde çocukta mutlaka menenjitten şüphelenmek gerekiyor. Ancak özellikle bir yaşın altındaki bebeklerde belirtiler her zaman bu kadar açık olmayabiliyor. Bebekte hafif ateş, beslenememe, kusma, dalgınlık ya da bazen dış uyaranlara karşı aşırı duyarlılık görüldüğünde gerekli tetkiklerin yapılması gerekiyor.
Özellikle bir yaşından küçük bebekler ağrıyı söyleyemediği için ve ateş daha az görüldüğü için hastalık çok daha riskli olabiliyor. Dolayısıyla 1 yaşından küçüklerde hafif ateş ve beslenme bozukluğuna karşı bile daha dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye'de daha çok küçük çocuklarda sık görülüyor. Hastalığın en sık görüldüğü yaş aralığı ilk beş yaş, yüzde 80'inin de ise ilk bir yaş.
"Aşıdan başka etkili bir koruma yok"
"Hemofilus influenza Tip B aşısı Sağlık Bakanlığı aşı takviminde 2006'dan beri yapılıyor, o yüzden zaten artık Hib menenjiti özellikle aşılı çocuklarda son dört buçuk yıldır görülmüyor Pnömokok aşısı 2008'den beri bütün çocuklara yapılıyor ve bunun sonucu pnömokok menenjitleri görülmesi on kat azaldı. Meningokoka karşı da etkin bir aşılama yaparak teorik olarak menenjitsiz bir dünya mümkün olacaktır." (RT)