"Bireyin bilgilenmesinden korkmayan, çağdaş demokratik siyasal sistemler, çoğulcu, uzlaşmacı, saydam yönetimlerdir. Böyle bir siyasal sistemin oluşturulmasının 'olmazsa-olmaz' koşulu, sağlıklı, 'bireysel ve toplumsal bilgilenme' sisteminin oluşturulmasıdır."
"Basın Özgürlüğünden Bilgilenme Hakkına" kitabında bu sözlerle halkın bilgilenme hakkının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çetin Özek, 74 yaşında hayatını kaybetti.
İlkiz: Türkiye'yi halkın gerçekleri öğrenme hakkıyla tanıştırdı
bianet'in görüştüğü, Özek'in öğrencilerinden ve "Prof. Dr. Çetin Özek Armağanı" kitabının yazarlarından Avukat Fikret İlkiz, Özek için şunları söyledi:
"İnsancıl ceza hukuku kavramını, ceza hukukuna katan en önemli ceza hukukçusudur. Türkiye'ye basın hukuku anlamında, ayrıca halkın gerçekleri öğrenme hakkı anlamında en büyük katkıyı yapan kişidir. Türkiye'yi bu kavramlarla tanıştıran, ifade özgülüğünün, basın hukukunun nasıl olması gerektiğini anlatan, dünyanın en önemli ceza hukukçularından biridir."
İlk tören İstanbul Üniversitesi'nde
Özek için ilk tören yarın (17 Temmuz) yıllarca öğretim üyesi olduğu İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek. Özek, Teşvikiye Camisi'ndeki ikindi namazının ardından Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
YÖK'ü ve Alemdaroğlu'nu protesto etmişti
Hürriyet gazetesi Dış Haberler Müdürü Ayşe Özek Karasu’nun babası olan Özek, 1934 yılında Çorum'da doğdu.
1952'de Pertevniyal Lisesi'ni, 1956'da İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ardından İstanbul Hukuk Fakültesi'nde Ceza ve Ceza Usul Hukuku Kürsüsü'nde asistan oldu.
1961'de "Türkiye'de laiklik" konulu teziyle Kamu Hukuku dalında doktorasını verdi. Çetin Özek, İtalyan Hükümeti'nin bursuyla 1962-1964 arasında Roma Üniversitesi'ne bağlı Scuola di Perfezionamento di Diritto Penale'ye kaydoldu. 1965'te Ceza ve Ceza Usul Hukuku doçenti olan Özek, 1969-1970 yılları arasında da İngiltere'de bilimsel çalışmalar yaptı.
12 Mart döneminde üniversiteden çıkarıldı. Daha sonra Danıştay kararıyla üniversiteye döndü, 1978'de profesör oldu.
1983'te Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) uygulamasının başlaması nedeniyle emekliliğini istedi.
Hürriyet, Milliyet ve Günaydın gazetelerinin hukuk müşavirliğini yaptı.
Akademiye tekrar döndü. Haziran 1999'da İÜ Hukuk Fakültesi Kamu Bölümü Başkanıyken, dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun "yasakçı ve kısıtlayıcı tavırları"nı protesto ederek üniversite senatosundan istifa eden akademisyenlerden biriydi.
2001 yılında yaş haddinden İstanbul Üniversitesi'nden emekli oldu.
Kitapları
Özek'in çok sayıda yazısı bilimsel dergilerde ve gazetelerde yayımlandı. Kitaplarından bazıları şunlar: "Türkiye'de Laiklik", "Siyasi İktidar Düzeni ve Fonksiyonu Aleyhine Cürümler", "Devlet Başkanına Karşı İşlenen Suçlar", "Devlete Karşı Suçlar", "Basın Suçlarında Ceza Sorumluluğu", "141-142", "Türkiye'de Gerici Akımlar", "Devlet ve Din", "Türk Basın Hukuku", "Ceza Hukuku Özel Bölüm", "Basın Özgürlüğünden Bilgilenme Hakkına." (TK/EZÖ)