Haberin İngilizcesi için tıklayın
Astrobiyoloji alanında öğretim üyesi olan Prof. Dr. Betül Kacar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, NASA’nın yeni kurulan ve evrende yaşam izlerini arayacak olan ekibe kabul edildiğini duyurdu.
Kacar, şu mesajı paylaştı:
“Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum, ama şöyle: Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim. Bu seneye ufak bir sağlık sorunuyla başladım, ilaç gibi geldi bu haber sabah sabah. Her şeyin başı sağlık diyerek bitireyim."
"Hikayem çok çalışma üzerine kurulu"
Kacar, bilim çalışmaları için NASA'nın burs verdiği ilk Türkiyeli ve astrobiyoloji alanında Arizona Üniversitesi profesörlerinden. 2017'de Sputnik'te yer alan bir habere göre Kacar kendisini şöyle anlatıyor:
"İstanbul doğumluyum. Ailem Giresun Bulancaklı. Çocukluğum Giresun Bulancak'ta geçti. Üniversitede Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü'ne girdim. Kimya bölümü okumak istemediğim bir bölümdü fakat bir şekilde denk geldi diyelim. Ama ne ile karşılaşırsam daha pozitif bir şekilde, hayatımda bunu nasıl bir fırsata dönüştürebilirim diye düşünerek yaşamaya çalışıyorum. Genelde yapım böyledir, o zamanlar da böyleydi. Her zaman durum en kötüsü olsa bile, bazı şeyleri kendiniz kontrol edebiliyorsunuz.
"Türkiye'de kimya bölümünde okurken, Türkiye'de uluslararası konferanslar çok fazla oluyordu. Konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladım ve proteinlere, moleküllere aşık oldum, gerçekten çok etkilendim. Bilim insanlarının bir odada bilim hakkında konuşması, günlerce kendilerini kapatıp bir hastalığı çözmeye çalışması ya da aslında hayatımızı ne kadar etkileyen o çok küçük olguları algılamaya çalışmaları beni çok etkilemişti.
'Okula erken yaşta başladım'
"Türkiye'de 20 yaşında üniversiteden mezun oldum ve tek başıma Amerika'ya göç ettim. 20 yaşında direk Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmama başladım. Doktoraya biraz erken yaşta başladım, çünkü çok okumak istediğim için okula erken başlamıştım. Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora yaptım.
"O dönem evrim konusuna da biraz merak saldım, çok fazla tartışmalı bir konuydu. Ne oluyor, bunun mekanizması nedir diye çalışırken, astrobiyolojiyi ve NASA her ne kadar uzayı, diğer gezegenlerin oluşumunu ve diğer yıldız sistemlerini anlamaya çalışan bir kurum olsa da biyolojik çalışmalara da yatırım yaptığını öğrendim. Ve NASA'ya bir projeyle başvurdum, başvurum kabul aldı. Bu şekilde NASA Astrobiyoloji Enstitüsü'nde çalışmaya başladım. Yaklaşık 4-5 sene NASA'da çalıştım, şu an Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisiyim. En son olarak da Arizona Üniversitesi'nden Astrobiyoloji Profesörlüğü teklifi aldım. Hikayem çok çalışma üzerine kurulu."
NASA'da görev yapan Türkiyeli diğer bilim insanı Feryal Özel de Kara Deliğin görüntülendiği ekipte yer almış ve NASA tarafından verilen Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türkiyeli olmuştu.
Betül Kacar hakkında Marmara Üniversitesi'nde kimya bölümü okudu. Daha sonra Howard Hughes Medical Institute'a başvurdu. Kacar, burada biyomoleküler kimya doktorasını tamamladı. 2012'de Harvard Üniversitesi'ne katılan araştırmacı, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı. 2017'de Arizona Üniversitesi'ne geçiş yapan Kacar, burada da Moleküler ve Hücre Biyolojisi ve Astronomi alanında doçentlik yaptı. Araştırmacının, ayrıca Tokyo Teknoloji Enstitüsü Earth-Life Science Institute'ta doçent unvanı bulunuyor. |
(EMK)