Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıkan BİA Eğitim Danışmanı ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı çıktı.
Prof. Dr. Alankuş, kitabın yazılma sürecini ve neden barış gazeteciliğine ihtiyaç olduğunu anlattı.
"Barış istemek barış gazeteciliği için yeterli değil"
Çok sayıda iletişim akademisyeni, gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Alankuş, kitabın yazılma sürecini şöyle anlattı:
“Başladığımızda Türkiye’de barış sözcüğü en savaşçıların bile muteber sözcüğü haline gelmişti. Sadece barıştan bahsetmenin barışa katkısı olmadığını biliyorduk. Ancak İrlanda örneğinde de olduğu gibi, diyalog süreçleri barış gazeteciliğinin geliştirilmesine imkan sağlıyor. Dolayısıyla biz de bu sürece katkımızı sunmak istedik.”
“Barışı sevmek, istemek barış gazeteciliği yapmak anlamına gelmiyor” diyen Alankuş, genel geçer gazeteciliğe ciddi bir eleştirel bakışa ihtiyaç olduğunu söyledi.
“İçinde bulunduğumuz süreç, barıştan söz etmenin terörden söz etmeyle özdeş sayıldığı bir dönem” diye konuşan Alankuş, kitabı yazmaya başladıklarında Suruç Katliamı olduğunu bunu Ankara’daki bombalı saldırıların izlediğini hatırlattı.
TIKLAYIN - NADİRE MATER: BARIŞ GAZETECİLİĞİ ELKİTABI'NIN HİKAYESİ
"Feminist eleştiri olmadan barış gazeteciliği olamaz"
Kitabın hem akademik hem de gazetecilik açısından bir elkitabı niteliğinde olduğunu belirten Alankuş, feminist medya eleştirisi ve hak odaklı haberciliğin bugüne kadar barış gazeteciliği ile paralel gittiğini, birbirlerine temas etse de asla tam olarak çakışmadığını ancak bu kitapla bu prensiplerin temasına dikkat çekildiğini söyledi.
“Bu kitap genel geçer gazeteciliği feminist perspektiften eleştiriyor. Feminist epistemoloji yapılırsa barış gazeteciliği yapılabileceğini söylüyor” diyen Alankuş şöyle devam etti:
“Barış Gazeteciliği Elkitabı’nda hak odaklı habercilik yaklaşımı da var. Bunlar aralarında bir gerilim olsa bile birbiriyle uyumlu şeyler. Biz barış gazeteciliğinin pozitif bir barış tanımı adil bir barış tanımı üzerine kurulması gerektiğini, barışı böyle tanımlarsanız ancak barış gazeteciliğinin tanımı genişleterek hak odaklı habercilikle buluşturulabileceğini söylüyoruz.”
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİNE NEDEN BUGÜN İHTİYAÇ VAR?
İyi gazetecilik mi, barış gazeteciliği mi?
İyi gazetecilik ve barış gazeteciliği tartışmasına da değinen Alankuş şunları söyledi:
“İyi gazetecilik varsa neden barış gazeteciliğine ihtiyaç var diye soruluyor. Türkiye’ye baktığımızda iyi gazetecilik yapılmadığını görüyorum. İyi gazetecilik dahi yapılmadığı zamanda barış gazeteciliği daha da lüks gibi geliyor.
“Ama o özlediğimiz iyi gazeteciliği dahi yapmak bizi barış gazetecisi kılmıyor. İyi gazeteciliğe yeni bir anlayışla, barış gazeteciliği perspektifiyle, adil barış perspektifiyle bakıp barış gazeteciliğini sadece çatışma dönemlerinde değil her an yapılması gereken bir pratik haline getirmek gerekiyor.”
Alankuş sözlerini “Barış gazeteciliği sadece sıcak savaş dönemlerinde değil her zaman yapılmalı” diyerek bitirdi.
Sevda Alankuş hakkındaBİA Eğitim Danışmanı, Kadır Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı (Prof. Dr.). Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Yüksek Lisans ve doktora derecelerini Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında ve aynı üniversitede tamamladı. Akademik çalışmalarına 1988-89 yıllarında Leeds Üniversitesi'nde devam etti. Ege ve Ankara üniversiteleri iletişim fakültelerinde 1982-1999 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentlik ve profesörlük unvanlarını İletişim Bilimleri alanında aldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim ve Medya Çalışmaları Fakültesi (1999-2008), İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi (2008-2013) dekanlıklarında bulundu. 1999 yılından bu yana, Bağımsız İletişim Ağı eğitimlerinin danışmanı sıfatıyla, IPS Vakfı yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Araştırma alanları arasında alternatif medya, barış gazeteciliği, feminist medya eleştirisi gibi konular yer alıyor. |
(EA)