Fotoğraf: Anadolu Ajansı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, olması beklenen Marmara depremiyle ilgili T24’ten Şirin Payzın’ın sorularını yanıtladı.
Çakır, Türkiye'de deprem araştırmalarına yeterince yatırım yapılmadığını belirterek, olası bir Marmara depremi için araştırma yapılması gerektiğini belirtti: "Deniz Tabanlı Gözlem İstasyonu kurulması gerekiyor. İstasyonun kendisi 2,5 milyon Euro civarında, biz bunun kaynaklarını araştırıyoruz. Araştırmamız bittiğinde Kalkınma Bakanlığı'na sunacağız. Bu azından bize olası bir Marmara Depremi' ile ilgili 3-5 saniye kazandırabilir.”
1999 Gölcük(İzmit) depreminde 45 dakika öncesinden bir sinyal hareketliliği yaşandığını hatırlatan Çakır, Deniz Tabanlı Gözlem İstasyonu hakkında, "Kısa dönemler şeklinde İtalyanlarla çalışmalar yapıldı. Ama bizim düşündüğümüz çalışma hayata geçerse bunun verilerini herkes görebilecek. Yani bir Çinli de görüp bir tespitte bulunabilecek" dedi.
"Marmara fay hattı denizin ortasında geçiyor"
Marmara'da bulunan fay hattının denizin ortasından geçtiğini belirten Çakır, direkt gözlem şanslarının olmadığını bu nedenle deniz tabanına yakın ekipmanların olması gerektiğini söyledi. Daha önce bu konuda Kandilli Rasathanesi'nin çalışmalar yaptığını ifade eden Çakır, şöyle devam etti: "Ama maalesef bizim balıkçılarımız bu kabloları kopartarak cihazların çalışmamasına neden oldu. Dolayısıyla Boğaz'daki trafik nedeniyle kablolu sistem zor. Gömülmesi lazım ama bu da büyük maliyet gerektiriyor. Bizim istediğimiz duba sistemi ise daha güvenli”
"AFAD deprem bilgilerini akademiyle paylaşmıyor"
AFAD'ın depremle ilgili çalışmalarını hakkındaki soruya yanıt veren Çakır, şunlafrı söyledi: “AFAD deprem senaryolarını akademisyenler veya vatandaş ile paylaşmıyor. AFAD'ın yaptığı simülasyonların ne olduğunu, bunların yöntemlerinin kimler tarafından yapıldığını, danışmanlarını bilim insanlarının bilmesi gerekiyor. Bunlar bizlere birçok şey söyler. Devlet deprem senaryolarını paylaşmanın getireceği sosyal ve ekonomik yükten çekiniyor. AFAD'ın akademiden destek almış olması gerekiyor. Benim etrafımda AFAD'ın destek aldığı kimse yok. Başka bir yerden veya dışarıdan destek alıyorlar mı bilmiyorum.” (RT)