Deneysel Tıp Araştırmaları Enstitüsü bugün (14 Kasım) İÜ Tıp Fakültesi'nde kuş gribiyle ilgili bir seminer düzenledi.
Seminerde konuşan Badur, gribin önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve ölümlere yol açtığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), çocuk felci ve grip olmak üzere iki virüsü sürekli takip ettiğini belirten Badur, grip aktivitesinin başlayıp başlamadığının iyi bir takiple anlaşılabileceğini ifade etti.
Badur, bu konuda laboratuar bulguları, okul ve resmi kurumlardaki rapor alma oranlarına bakılabileceğini söyledi.
Badur, kuş gribinin tüm kanatlılarda, kümes hayvanlarında ve nadiren de domuzlarda görüldüğünü kaydetti. Göçmen kuşların virüsü taşıdığını ancak hastalanmadıklarını ifade eden Badur, kümes hayvanlarının hem hastalanıp hem de bunu insanlara bulaştırdıklarını belirtti.
"Virüs değişim gösterdi"
Badur ancak son yıllarda virüsün bir değişim gösterdiğini, bunu sonucunda da göçmen kuşlarda toplu ölümlere rastlandığını açıkladı.
Badur, hastalık teşhisi için daha önceleri üst solunum yollarına bakıldığını, ancak 2006 yılından bu yana alt solunum yollarının da incelendiğini ve buradaki hücrelerde de bu reseptörlere rastlandığını söyledi.
Kuş gribi reseptörlerine akciğer, dalak, böbrek, karaciğer ve beyinde rastlandığını belirten Badur, "Kuş gribi, hastalığı taşıyan canlıyla aynı ortamda havayı soluyarak değil, canlının yakın tutularak onun soluğunu yoğun bir şekilde solunması durumunda alt solunum yollarında etkili oluyor" dedi.
"Birçok ülkenin aşı politikası yok"
Prof. Dr. Badur, bugün birçok ülkenin aşı politikasına sahip olmadığını söyledi. Bu ülkelerin herhangi bir salgın durumunda (hepatit kızamık, kuş gribi vb.) aşı parasına sahip olup olmamasının çok da önemli olamayacağını belirten Badur şöyle devam etti:
"Grip aşısı diğer aşılardan farklı. WHO, hastalığın yaygın olduğu ülkelerde yaşayan insanların kan özelliklerine bakarak gelecek sezonun formülünü hazırlıyor. Aşı, gelen siparişler doğrultusunda üretiliyor, Bu nedenle daha sonradan bir salgın durumunda bir anda daha fazla miktarda aşı almak mümkün değil."
Badur kuş gribinin de deprem gibi salgın olmadıkça unutulduğunu söyledi. Salgının bir gün mutlaka gerçekleşeceğini, ancak bunu gününün bilmenin mümkün olamadığını söyleyen Badur, şu an dünyada H5N1 aşısı konusunda ciddi problemler yaşandığını da sözlerine ekledi.
Badur konuşmasında, şu an aşı üreten tüm fabrikaların tam kapasiteyle üretime başlamaları durumunda bile ancak dünyanın yüzde 20-30'una yetecek kadar aşı üretilebileceğini vurguladı. (SB/KÖ)