1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde HIV/AIDS'e ve HIV Pozitif insanların sorunlarına dikkat çekmek için çeşitli gençlik örgütleri, kadın örgütleri, insan hakları örgütleri, hekimler, HIV pozitifler ve yakınları, aktivistler, gönüllüler ve 49 kurum ve kuruluş İstanbul'da bir araya geliyor.
Renkli ve ritimli etkinliklerin yapılacağı 1 Aralık'ta İstanbul Galatasaray Meydanı'nda Dünya AIDS Günü'nü temsil eden 'Kurdele Kadın' performansı sergilenecek. Ayrıca, "Buradan Yetkililere Süslenmek İstiyoruz" adlı fotoğraf sergisi yer alacak.
Diğer etkinlikler arasında Sambistanbul perküsyon grubunun ritimleri eşliğinde tahta bacaklar, pandomima ve jonglör ekibi, Taksim Meydanı'na kadar renkli gösteriler sergileyerek kortej halinde yürüyecek.
Gündüz gerçekleşecek olan şenliğin ardından 1 Aralık akşamı 19.00 - 21.00 saatleri arasında İstanbul Boğaz Köprüsü HIV ve AIDS'e dikkatleri çekmek amacıyla kırmızı renkle ışıklandırılacak.
Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Enf. Uzm. Dr. Muzaffer Fincancı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Üreme Sağlığı Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya ve Pozitif Yaşam Derneği Başkanı Nejat Ünlü'nün aralarında bulunduğu grup saat 11.00'de basın açıklaması yapacak.
Dünyada HIV tedavisinde umut veren rakamlar
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (NAIDS) HIV önleme, tedavi ve bakım hizmetlerine herkesin erişimini sağlama konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili 4. yıllık raporu 28 eylül'de yayınlamıştı.
Rapor sonuçlarına göre, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde HIV'le ilgili hizmetlere erişim arttı. İncelenen 144 ülkenin sekizi, HIV tedavisini en az % 80 oranında HIV Pozitife ulaştırma amacına ulaşmış görünüyor.
Rapora göre 2009 yılı içerisinde düşük ve orta gelirli ülkelerde ihtiyacı olanların %36'sına denk gelen 5.25 milyon kişi HIV tedavisine erişti. 2008 Aralık'tan beri 1.2 milyon kişinin tedaviye eriştiğini gösteren bu rakam ise bugüne kadar tek bir yıl ulaşılmış en yüksek artış olarak değerlendiriliyor.
Toplam 21 ülke ise %50- 80 oranında HIV Pozitif tedaviye ulaşabiliyor. Özellikle HIV'den en çok etkilenen bölge olan Doğu ve Güney Afrika'da önemli gelişme kaydedilmiş olması umut verici olarak değerlendirilmekte.
Rapora göre, Türkiye'de 2009 itibariyle bin 362 kurumda HIV testi ve danışmanlığı yapılıyor; Türkiye'de her 100 bin yetişkin kişiye 3.3 kurum düşüyor.
Ayrıca, Türkiye'de 2008'de antiretroviral tedavi alan HIV Pozitif kişi sayısı 900 iken bu rakam Aralık 2009 itibariyle 1000 kişiye çıkmış. 2009 yılında Türkiye'de tedaviye ihtiyacı olan HIV Pozitif kişi sayısı tahmini olarak bin 600 iken bu hastalar arasında tedavi görenlerin oranı ise yaklaşık %62 olarak belirlenmiş. (VT)
* Adana haber gazetesi ve pozitifyasam.org istesinden yararlandık.