İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptaline ilişkin kısa kararını inceledi ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığının, Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmatla ilgili 5'i tutuklu 17 kişi hakkında hazırladığı iddianameyi kabul etti. Yaklaşık 300 sayfa ve soruşturma delillerinin içerisinde bulunduğu 24 ek klasörden oluşan iddianamenin kabul edilmesiyle 5'i tutuklu 17 kişi hakkında dava açıldı.
Mahkeme, “suçun askeri mahal dışında işlendiğine” dikkat çekerek “Askeri yargının değil, bizim görevimiz” dedi. İddianamede Kafes Eylem Planı ve azınlıklara saldırı iddiaları da yer aldı.
Suçlamalar
İddianamede, sanıklar hakkındaki suçlamalar ''bir adet ateşli silah ve mutad sayıda mermi bulundurma'', ''ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma'', ''sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'', ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın almak, kabul etmek veya bulundurmak'', olarak sıralandı.
Kafes Eylem Planı da iddianamede
İddianamede, Kafes Eylem Planı da yer aldı; Kafes Eylem Planı'nın Davos krizinden sonra hazırlandığı öne sürüldü. İddianamede, yer altında hala silah olduğu iddiası da yer aldı.
Sanıklar
İddianamede, ''sanık'' olarak Tayfun Duman, Ergin Geldikaya, Levent Bektaş, Mustafa Turhan Ecevit, Ercan Kireçtepe, Eren Günay, Erme Onat, İbrahim Koray Özyurt, Şafak Yürekli, Muharrem Nuri Alacalı, Levent Görgeç, Mert Yanık, Dora Sungunay, Halil Cura, Sadettin Doğan, Ferudun Arslan ve Ali Türkşen yer aldı.
Mahkeme Beşiktaş'ta
Mahkeme, Ergenekon davalarının aksine Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu'nda değil İstanbul'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yapılacak. İlk duruşma ise 9 Nisan'da.
Poyrazköy'den ne çıkmıştı?
Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy Keçilik mevkisindeki İstek Vakfı'na ait arazi içinde 21-28 Nisan arasında kazı yapılmıştı. Kazılarda 15'i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve 1 adet siyah renkli kamuflaj kremi tüpü ele geçirilmişti. (BB)