"Bir Mucize İhtimali" başlıklı sergi, 1-22 Aralık 2018 tarihleri süresince İstanbul Kadıköy'de Poşe'de sergileniyor.
Sergi, Poşe'nin kurucularından, sanatçı Larissa Araz ve yazar Ekin Can Göksoy'un beraber yaptığı bir çalışmanın sonucu.
Bir Mucize İhtimali, umut etmenin, dilekte bulunmanın, istemenin, talep etmenin ya da arzulamanın, irili ufaklı mucizelerin gerçekleşmesini istemek olduğu ön kabulü ile hareket ediyor.
Bu umut ediş ise "İnsan neyi diler? Neyi umut eder?" sorularını beraberinde getiriyor. Bu soruların ve potansiyel cevaplarının irdelenmesi noktasında serginin kavramsal çerçevesi aynı adak pratiğinin etrafında dönen yedi hikaye ile somutlanıyor.
Ekin Can Göksoy'un yazdığı hikayeler de genel olarak şans, kader, umut, niyet ve korkunun insan yaşamındaki düzensizliği üzerine yazılmış, neden ve sonuç ilişkileri karmaşık anlatılar.
"Umutsuzluğa karşı"
Larissa Araz ve Ekin Can Göksoy serginin kavramsal çerçevesini şöyle açıklıyorlar;
"Her şeyin 'böyle gelmiş, böyle gidecek' umutsuzluğuna kapılıp gittiği günümüzde insanların hayatlarını değiştirmek için dahil olduğu pek çok pratik mevcut. Bunlardan bazıları Tanrı ile kurulan bir anlaşmayı içerirken, bazıları kişinin kendine verdiği sözlerden oluşuyor. Kutsal ve dünyevi arasındaki çizgi bulanıklaştıkça materyalist, çıkarcı, bencil talepler daha görünür oluyor. İnsanlar ya da insanlık, potansiyelini yavaş yavaş kaybedip gerçekleşmesi mümkün olmayan/şansa bağlı dileklere tutunmaya çalışıyor.
"Bencillik, hayal kurmanın bile materyalist kalıplara sıkışması, toplum ile bireyin yaşadığı karşılıklı gerginlik, Ulus Baker'in Spinoza'dan mülhem sözleri ile, 'iyi karşılaşmalar örgütlemek' imkanını sıfırlıyor. Bu noktada insan, eli kolu bağlı olsa bile umut ederek bir şeyler diliyor. Etrafını saran her türlü baskı, insanın umut etmek, dilekte bulunmak, istemek ve talep etmek gibi dış dünya ile kurduğu farklı ilişki türlerini sarsmış durumda. Umutsuzluk da bir tür devam edememeyi getiriyor yanında."
Devam edememeyi beraberinde getiren bu umutsuzluğa karşı, "Bir Mucize İhtimali" de tam olarak umut etmeyi, irili ufaklı mucizelerin gerçekleşmesini istemekten geliyor.
Larissa Araz hakkındaFotoğraf sanatçısı. Eğitimine New York Üniversitesinde Medya İletişim ve Kültür bölümünde başladı; Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde bitirdi. Yazı, video, ses gibi farklı alanlarda eser üretmekle beraber, sanat pratiğinin odağında fotoğraf olan bir sanatçı. Toplumsal hafızaya dahil edilen veya edilmeyen tarih, kimlik, anı ve aidiyete dair konuları kişisel bir yaklaşımla inceliyor. Bu kişiselleştirme, genelde yaşadığı coğrafyanın ve aile kültürünün getirilerinden içselleştirmelerinden doğuyor. Bir çoğumuzun hala kendine defaatle sorduğu ya da artık sormadığı; yanıtlarını tarihin yazmadığı sorular, Araz için varoluşsal bir araştırmanın ana hatları. Ekin Can Göksoy hakkındaYazar, sinema eleştirmeni, oyuncu. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünden yüksek lisans derecelerini aldı. 2014'te "Münhal" isimli öykü kitabı, 2016'da ise "Epope Tatavla" isimli romanı İletişim Yayınları tarafından basıldı. 2017 yılından beri, San Francisco merkezli Artship Foundation'ın direktörü Slobodan dan Paich ile performans çalışmalarını sürdürüyor. Bu ortaklığın ilk sonucu olarak 2017 Aralık'ta Halka Art bünyesinde izlenen "Arkaik Yankılar ve Günümüz" isimli performansı gerçekleştirdi. Bu performansın farklı bir versiyonu, 2018 Temmuz ayında San Francisco'da hayata geçirildi. Ayrıca sinema eleştirmenliği de yapan Göksoy'un, 2015 yılından itibaren FilmLoverss'ta sinema tarihi ve eleştirisi üzerine yazıyor. Kadıköy merkezli stand-up komedi ekibi Tuz-Biber'in de bir üyesi olan Göksoy, halen daha Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde, kent tarihi üzerine doktora çalışmalarını sürdürüyor. |
Adres: Rızapaşa sok. No:2/1 Moda - Kadıköy İstanbul
Web: Pose-hello.com
(SO/HK)