* Fotoğraflar: AA
Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırıları neticesinde Ukrayna’dan Polonya'ya geçen mülteci sayısı iki milyonu geçti.
Polonya'da Sınır Muhafızları, iki milyon sayısının dün Türkiye saatiyle 11.00'de geçildiğini bildirdi ve mültecilerin büyük oranda kadınlar ve çocuklar olduğunu açıkladı.
Varşova Üniversitesi Göz Araştırmaları Profesörü Maciej Duszczyk'e göre 500 binden fazla mülteci Polonya'dan ayrıldı. Çoğu mültecinin de Varşova ve Krakow gibi büyük kentlere gittiği kaydedildi.
Öte yandan Ukrayna’nın başkenti Kiev ve etrafında çatışmalar devam ederken başkentte havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dört kişinin de yaralandığı açıklandı.
Acil durum yetkilileri, Podilskyi semtindeki dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını, 98 kişinin de tahliye edildiğini belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko ise kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Rusya'nın hava saldırısı ve bombardımanları bugüne kadar ülkede bir doğum hastanesi, bir kilise ve pek çok evi vurdu.
Lviv havaalanı yakınlarındaki bina vuruldu
Rus güçlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde, havaalanı yakınlarındaki bir uçak bakım tesisini de hedef aldığı belirtildi.
Bölgeden gri dumanlar yükselirken, Belediye Başkanı Andriy Sadovyi Telegram kanalında yaptığı açıklamada birkaç füzenin isabet ettiği binada şu ana kadar ölen ya da yaralanan olduğu bilgisi gelmediğini söyledi. Binanın, bir uçak bakım alanı olduğu kaydedilirken, Sadovyi binadaki çalışmaların daha önce durdurulduğunu bildirdi.
Lviv ülkenin batısındaki en büyük kent ve gözde bir turist mekanı. Polonya sınırına 70 kilometre mesafedeki kent şimdiye dek büyük ölçüde saldırıya uğramamıştı.
Mariupol'de mahsur kalan Türkiyeli vatandaşlar
AA'nın aktardığına göre, Ukrayna'nın Mariupol şehrinde, savaş nedeniyle mahsur kalan Türkiye vatandaşları ve yakınlarından 65'i tahliye edildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 100'den fazla kişinin bu kentte mahsur olduğunu söylemişti. Lviv'de Ukraynalı mevkidaşı ile bir arayan gelen Çavuşoğlu, bu konuda görüşmeler sürdüğünü açıklamıştı.
Şehirdeki Türkiyeli vatandaşlar ve ailelerinin büyük bir bölümü Kanuni Sultan Süleyman Camii'nde, bir kısmı da evlerinde bekliyordu.
Şehirde hala siviller var
Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Mariupol'de yüz binlerce sivilin daha mahsur olduğunu aktarıyor. Örgüt, şehirdeki sivillerin yemek, su ve ilaç gibi en temel ihtiyaçlara erişimde sorun yaşandığını belirtiyor ve taraflara insani koridor için ateşkes çağrısı yapıyor.
Şehirde geçtiğimiz günlerde insani koridor amaçlı ilan edilen ateşkesler bozulmuş, bu konuda taraflar birbirini suçlamıştı.
Tiyatro binasına saldırı
Ukrayna, dün ülkenin güneyindeki Mariupol şehrinde sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının Rusya tarafından bombalandığını bildirdi.
Binanın enkazından şu ana dek 130 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve binanın bodrum katında hala 1300 kişinin bulunduğunu belirtti.
Ukrayna makamlarına göre Rus güçleri tarafından vurulduğunda binaya sığınmış yüzlerce mülteci vardı.
Bölge Valisi bir konuşmasında Rus güçlerinin tiyatroyu "kasten ve utanmadan" bombaladıklarını, bir uçağın yüzlerce masum Mariupol sakininin saklandığı binaya bomba attığını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve vali bombalamanın ardından Rusya'yı "savaş suçu" işlemekle itham etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise dün akşam yayımladığı videoda, Rusya'nın kasten tiyatro binasını hedef aldığını söyledi. Rusya'nın Mariupol'ü ve sivilleri hedef almasından dolayı derin üzüntü duyduklarını ekledi.
Erdoğan-Putin görüşmesi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden BBC’nin aktardığına göre Putin, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin de Kırım gibi Rusya’ya katılmasını istiyor.
BBC’den John Simpson’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin’in Erdoğan’a dile getirdiği dört talebin üzerinde anlaşılabilir olduğunu aktardı. Bunlar arasında, Ukrayna’nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO’ya üye olmayacağını açıklaması gibi bilinen maddeler bulunuyor.
Putin’in ülkenin “nazi düşüncesinden arındırılması” olarak adlandırdığı bir madde anlaşma talepleri arasında yer alıyor. Bu madde, Ukrayna’da Rusçanın kullanımının koruma altına alınmasını kapsıyor. Ancak Simpson bu maddeler sonrasında tartışmalı talepler geldiğini aktarıyor.
Buna göre, Putin Doğu Ukrayna’nın bir bölümünün Rusya’ya katılmasını ve Zelenski’nin Kırım’ın Rusya toprağı olduğunu kabul etmesini istiyor. İbrahim Kalın, Putin’in, bunların ancak Zelenskiy ile yüz yüze konuşarak çözülebileceğini söylediğini de aktarıyor.
Volodimir Zelenski böyle bir görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, iki lideri İstanbul veya Ankara'da bir araya getirmeyi teklif etti.
İngiltere’den “Rus askerlerinin eksikleri” açıklaması
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Bakanlık’ın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor.
Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü. Ukrayna’nın sürekli karşı saldırıda bulunmasının Rus askerlerini arz hatlarını korumaya ittiği belirtildi.
Daha önce ABD de Rusya’daki askerlerin Ukrayna’daki ilerleyişinin donduğunu dile getirmişti.
Avustralya ve Japonya’dan yeni yaptırımlar
Avustralya, Rus milyarderler Oleg Deripaska ve Viktor Vekselberg ile 11 Rus banka ve devlet kurumunu yaptırım listesine ekledi. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nı da yaptırımlar listesine ekleyerek devlet tahvili ihraç eden bütün kurumların yaptırım listesine alınmış olduğunu belirtti.
Japonya da 15 Rus ve dokuz kuruma daha yaptırım kararı aldı.
Ofcom, Russia Today'in yayın lisansını askıya aldı
İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Kremlin destekli Rus yayıncı Russia Today'in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptal etti.
Ofcom'un açıklamasında "Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık" denildi. Russia Today'den yapılan açıklamadaysa, "Ofcom, İngiliz hükümetinin bir aracından başka bir şey olmadığını gösterdi" denildi.
Kanal geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği'nin koyduğu yasak nedeniyle İngiltere'deki yayın platformlarından kalkmıştı.
(TP)