* Fotoğraflar: AA
Polonya, 8 Kasım Pazartesi günü (dün) Belarus topraklarından Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen ve sayısı binlere ulaşan mülteci kafilesi nedeniyle sınır bölgelerinde olağanüstü önlemler aldı.
Polonya - Belarus sınırındaki Bruzgi sınır kapısına doğru dört şeritli otoban üzerinde trafiği de engelleyerek hareket eden mültecilerin sınıra yaklaşmaları üzerine Polonya sınır güvenlik kuvvetleri alarma geçirildi.
Polonya hükümeti 30 bin kişilik bir özel kuvveti de Belarus sınırına yönlendirdi.
TIKLAYIN - Avrupa'da mülteci savaşları: Polonya, Belarus, "Hibrit Savaş"
Another video from the Polish MoD. The wire cutters guy is now equipped with a shovel. With a similar result. https://t.co/zrUKepGP4l pic.twitter.com/QO1g3Eim61
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) November 8, 2021
Takviye askeri kuvvet
Öğle saatlerinde olağanüstü mülteci kriz toplantısı sonrası yapılan hükümet açıklamasında Polonya'nın sınırlarını korumaya kararlı olduğu; mültecilerin sınır kapılarını zorlaması durumunda olayların büyüyeceği ve istenmeyen gelişmelerin meydana gelebileceği belirtildi.
Bu açıklamayla aynı saatlerde Polonya hükümeti Belarus sınırına takviye askeri kuvvetler de gönderdi.
Polonya başbakanı Morawieczki "Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir, bu sınırı korumak için milyonlarca Polonyalı hayatını vermiştir. Bu kararlılığı sürdüreceğiz, sınırdan kimse izinsiz geçemeyecek" dedi.
Litvanya'da toplantı
Polonya'nın yanı sıra Litvanya hükümeti de mültecilerin ülkeye girişini engellemek için alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı olağanüstü bir toplantı yaptı.
AB'den açıklama
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, haberlerin ardından konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Belarus makamlarını uluslararası hukuka uymaya çağırıyorum." diyen Michel, "AB, göçmenlerin siyasi amaçlar uğruna araç olarak kullanılması girişimlerini kabul etmeyecektir. AB'nin sınırlarındaki durumu yakından takip ediyoruz” dedi.
AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da Belarus yönetiminin insanları tuzağa düşürdüğünü ve hayatlarını tehlikeye attığını öne sürdü. Johansson, sosyal medya paylaşımında, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun insanları kandırarak Minsk Havaalanına oradan da Polonya-Belarus sınırına gönderdiğini ifade etti.
Mesajında, Belarus'un göçmenleri sınırda "tuzağa düşürdüğünü" ve bu durumdan çıkar sağladığını yazan Johansson, "Çocuklar dahil olmak üzere insanların dondurucu soğukta tehlikeye atılmasının ana sorumlusu Lukaşenko'dur. Acil önceliğimiz Minsk Havaalanına gelenleri durdurmaktır. Ortak ülkelere yardımımızı artırırken dış sınırlarımızın korunmasını öncelik olarak görmeye devam edeceğim” dedi.
Mülteciler neden Belarus'u tercih ediyor?
Son aylarda aslında Orta Doğu ve Afganistan kökenli mültecilerin rotalarını Asya'ya çevirdikleri, Rusya, Türkiye ve Belarus üzerinden Avrupa Birliği'ne girmeyi deneyecekleri üzerine haberler yayınlanıyordu.
Haftalardır Belarus - Polonya sınırındaki ormanlık alanlarda kamp yapan mültecilerin kış öncesi harekete geçmeleri bekleniyordu.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sınırlarından girmeye çalışan mültecilerin İtalya ya da Türkiye -Yunanistan sınırı yerine Belarus'u tercih etmelerinin gerisinde, bu ülkenin Türkiye de dahil pek çok ülkeyle vize sorununun olmamasının yanı sıra Belarus lideri Lukaşenko'nun AB ile yaşadığı gerginliklerin ardından AB'yi zor durumda bırakmaya yönelik politikasının olduğu biliniyor.
Belarus askerleri eşlik etti
Lukaşenko'nun Belarus'taki otokratik koşulları eleştiren ve yaptırım uygulayan Avrupa Birliği'ni zor durumda bırakmak için "mülteci kartını" oynamaya karar verdiği de bir sır değil.
Dün Polonya'ya doğru harekete geçen binlerce mülteciye haber ajanslarının geçtiği görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla silahlı Belarus ordusu askerleri eşlik etti.
Bazı haber ajanslarına göre mültecilerin sınır bölgelerine taşınması da Belarus askeri araçlarıyla sağlandı.
AB nasıl önlemler alıyor?
Avrupa Birliği mültecilerin denetimsiz bir şekilde topraklarına girmesine izin vermiyor.
Polonya, Avrupa Birliği'nin de maddi desteğiyle son haftalarda Belarus sınırına dikenli tel örgüler çekti.
Benzer önlemler Litvanya tarafından da alındı. Litvanya - Belarus sınırının önemli bir kısmı duvarlarla çevrildi.
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk konuyla ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada, "Belarus büyük bir olay yaratmak istiyor, tercihen ateş edilmesi ve kayıpların olması isteniyor. Medya haberlerine göre Kuznica Bialostocka yakınında büyük bir provokasyon hazırlıyorlar, burada kitlesel bir biçimde sınır geçişi girişimi olacak" demişti.
(TP)