Polonyalı kadınlar bugün kürtaj yasağına karşı greve çıkıyor; bugün evde ya da işte çalışmak yerine eylemde olacaklar.
Eylemlerin Polonya’nın 60 şehrinde gerçekleşmesi bekleniyor. Birçok Avrupa ülkesinde de kadınlar destek için sokaklarda olacak. Türkiye'den de Eğitim Sen'li kadınlar bir bildiri yayınlauarak "Polonyalı kadınların direnişini selamlıyoruz" dedi.
Avrupa’da kürtaj sadece Malta ve Vatikan’da yasak.
Ekim 1975’te İzlanda’da gerçekleşen greve ülkedeki kadın nüfusunun yüzde 90’ı katılmıştı.
Yasa tasarısı ne getiriyor?
Polonya’da kürtaj zaten çok kısıtlı durumlarda serbest. 1993’ten beri, kürtaj sadece fetüsün ciddi zarar gördüğü ya da kadının hayati tehlikesi olduğu durumlarda ya da ensest ve tecavüz sonucu hamileliklerde uygulanabiliyor.
Yeni yasa tasarısı ise kürtajı her koşulda yasaklarken, kürtaj olan kadının beş yıla kadar hapsini öngörüyor. Ayrıca doktorlara da hapis cezasının önünü açıyor.
Şu anda Polonya’da senede bin-2 bin arası yasal kürtaj yapılırken, merdivenaltı kürtaj sayısının senede 10 bin ila 150 bin arasında değiştiği tahmin ediliyor.
Kürtajın tamamen yasaklanmasının ciddi bir hak ihlali olmasının yanısıra, düşük yapan kadınların dahi kriminalize edileceği, tecavüz sonucu hamileliklerde kadının tecavüzcüden daha fazla cezalandırılacağı ve doktorların cezalandırılma korkusuyla hamilelikteki rutin prosedürleri bile uygulamaya çekineceği konusunda eleştiriler var.
Tasarı parlamentoda oylandı, komisyonda inceleniyor
Polonya’nın yüzde 87’si kendisini Katolik olarak tanımlıyor. Ülkenin yüzde 40’ı kilisedeki Pazar ayinlerine katılıyor.
Polonya yasalarına göre, vatandaşlar 100 bin imza topladığında, konu parlamentoda oylanıyor.
Polonya’da kürtajın tamamen yasaklanması muhafazakar gruplarca 2011 ve 2015’te de parlamento gündemine getirilmiş, milletvekillerince oy çokluğuyla reddedilmişti.
Stop Abortion (Kürtajı Durdurun) girişiminin 450 bin imza toplaması üzerine 23 Eylül Pazartesi günü, Polonya parlamentosunda iki yasa önerisi oylandı:
* Stop Abortion (Kürtajı Durdurun) girişiminin kürtajın hayati tehlike durumunda dahi yasaklanmasına dair yasa tasarısı, 154’e karşı 267 oyla kabul edildi.
* Save Women adlı girişimin, kürtajın 12 haftaya kadar yasal olması; kadının hayati tehlikesi olduğu ya da fetüsün zarar gördüğü durumlarda 24 haftaya kadar yasal olmasına dair önerisi 173’e karşı 230 oyla reddedildi.
Parlamentoda oylanan kürtaj yasağı tasarısı, parlamento komisyonunda görüşülüyor. (ÇT)
* Bu haberi Independent, Guardian ve BBC’den derledik.