Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, hükümetin yargı reformlarını sorgulayan veya eleştiren yargıçların görevden alınmasını öngören yasa tasarısını meclise sundu.
Muhalefet partileri, bu girişimi hükümetin "yargıyı susturma" girişimi olarak niteliyor.
Hükümet yetkilileri ise, ülkedeki yargı sisteminin hala komünist dönemin etkilerini taşıdığını ve yolsuzlukla mücadele için bu reformların gerekli olduğunu savunuyor.
KRS ve yargı bağımsızlığı
Aralık ayının başında Polonya Yüksek Mahkemesi, yeni hakim atamalarına karar veren, hükümetin kurduğu Yargı Konseyi'nin (KRS) "yargının bağımsızlığını" sağlamadığı yönünde karar vermişti.
Buna karşı hükümet partisi, yeni atanan hakimlerin "bağımsızlıklarının" eleştirilmemesi için söz konusu yasa tasarısını gündeme taşıdı.
Polonyalı hakim: Türkiye gibi oluruz
Bir radyo programında konuşan Yüksek Mahkeme Sözcüsü Michal Laskowski, yasanın hukuk ilkeleri ile paylaşmadığını savunarak şunları söyledi:
"Bu yasanın, hukukun üstünlüğü ilkesinin baltalandığını inanan yargıçları susturmaktan başa bir amacı yok.*
Hakim Igor Tuleya, ise Türkiye'yi örnek göstererek "Söz konusu değişikliklerin yürürlüğe girmesi halinde, Belarus gibi değil, ancak Türkiye gibi oluruz" diye konuştu.
Varşova'nın tartışmalı yargı reformuPolonya'da Ekim 2015'te iktidara gelen muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) geçen yıl Nisan ayında yargı sistemini değiştirme kararı almıştı. PİS iktidara gelir gelmez Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığına müdahal edip beş Anayasa Mahkemesi üyesinin tayinini feshetmişti. Karar başkent Varşova başta olmak üze yüze yakın kentte protestocuların adliye binaları önünde toplanmasıyla protesto edilmişti. Polonya hükümeti çıkardığı yasalarla Polonya adaleti üzerindeki etkisini artırmaya başladı. PiS partisinin çoğunlukta olduğu parlamentonun Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerini de belirlemesi kararlaştırılmıştı. |
(PT)
*Kaynak: EuroNews.