* Fotoğraf: Gazeta Wyborcza
Polonya’nın kültür ve turizmin başkenti olarak bilinen Kraków şehrinde Aslı Erdoğan’ın tutuklanması protesto edildi. Kentin en işlek yerlerinden Rynek Glowny’de düzenlenen gösteriye çok sayıda edebiyatçı, gazeteci, yazar da destek verdi.
“Kraków’a Hoşgeldiniz” ve “Kraków Anarşistler Federasyonu” tarafından organize edilen gösteride gazeteci-yazar Aslı Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’deki tüm siyasi mahpuslara özgürlük istendi.
Siyah bayraklar ve Aslı Erdoğan’ın mesajlarını içeren dövizlerin taşındığı gösteri için Polonya basını ‘herhalde bu son yıllarda Krakow’daki en hüzünlü gösteriydi’ ifadesini kullandı. “Kraków’a Hoşgeldiniz” grubundan Aleksandra Lipczak Radio Kraków’a verdiği röportajda yazar Aslı Erdoğan’ı bir yıl boyunca ağırlayan kent olarak onu savunmak konusunda kendilerine sorumluluk düştüğünü ifade etti.
Aslı Erdoğan 1 sene Kraków'da kalmıştı
Aslı Erdoğan Kraków kenti için ayrı bir önem taşıyor. Maruz kaldıkları baskılardan ötürü ülkelerinde özgürce yaşayamayan, özgürce üretemeyen edebiyatçılara yardım amacıyla 2005 yılında oluşturulan Mülteci Şehirleri-Uluslararası Ağı ICORN’un 2015 yılı bursunu Aslı Erdoğan kazanmış ve bir yıl süreyle Kraków’da yaşamıştı.
Yazarın Ağustos’ta tutuklanmasının ardından Kraków Belediye Başkanı Jacek Majchrowski, Kraków Festival Bürosu, Willa Decjusza Derneği, UNESCO Edebiyat Şehri- Kraków Edebiyat Grubu Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılması için Türkiye’nin Varşova Büyükelçiliği’ne mektup göndermişlerdi.
Kraków Festival Bürosu, UNESCO Edebiyat Şehri- Kraków Edebiyat Grubu ve Willa Decjusza Derneği internet üzerinden bir de imza kampanyası başlatmıştı.
Sürgündeki yazarlar kenti: Kraków
Kraków şehrinin ICORN bursu kapsamında ev sahipliği yaptığı diğer yazarlar ise Rusyalı yazar Maria Amelie (Madina Salamova), Mısırlı blog yazarı Kareem Amer (İslamı aşağıladığı ve Hüsnü Mübarek hakkında yalan enformasyon yaydığı gerekçesiyle 4 yıl hapis yatmış, tahliyesinin ardından ölüm tehditleri almaya devam etmişti), İranlı muhalif yazar ve yayıncı Mostafa Zamaninija (çok defa tutuklandı, İran rejimi tarafından yayınevi kapatıldı) ve de Belaruslu yazar Lawon Barszczeuski. (EO/ÇT)