Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizi için NATO'yu 'somut adım atmaya' çağırdı.
Morawiecki, NATO Anlaşması'nın 4. Maddesi'ni gündeme getirerek, Belarus'a sınırı olan NATO üyeleri Polonya, Litvanya ve Letonya'nın ittifaktan istişare talep edebileceğini söyledi.
Polonya devlet ajansı PAP'a konuşan Morawiecki, sınırdaki durumla ilgili, "Sadece kamuoyu önünde endişe beyan etmek bizim için yeterli değil. Şimdi somut adımlara ve ittifakın tamamının taahhüdüne ihtiyacımız var" dedi.
Polonya Başbakanı, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bu hafta Belarus sınırlarının kapatılması da dahil Minsk yönetimine yeni yaptırımları ele alacağını belirtirken, Brüksel'e sınıra bir duvar örülmesi çağrısında da bulundu.
Rusya'dan yardım önerisi
Polonya'nın krizin arkasında olmakla suçladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ise 'yardım' önerisi geldi. Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun en yakın müttefiki olan Putin, Rossiya-1 televizyonuna demecinde ülkesinin söz konusu krizle hiçbir ilgisi olmadığını vurgulamakla beraber yardım teklif etti.
Sputnik'in haberine göre Putin, "Polonya-Belarus sınırında neler olduğunu basından öğrendim, bu konuyu Lukaşenko ile daha önce hiçbir zaman görüşmedim. Sadece krizin ortaya çıkmasından sonra onunla (Lukaşenko) iki defa telefonda görüştüm" ifadelerini kullanıp "Bu nedenle bize yöneltilen suçlamaları duyunca herkese şunu söylemek istiyorum: Kendi iç sorunlarınızla ilgileniniz, kendi yetkili birimleriniz tarafından çözümlenmesi gereken kendi sorunlarınızı başkalarının üstüne atmayınız” dedi.
Çadır kamplar kuruldu
Göçmenlerin Belarus-Polonya sınırında, geceler sıfırın altına düşen soğuktaki bekleyişi ise sürüyor. Polonya polisi zaman zaman sınırı aşmaya girişimleri olduğunu belirtirken, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi dikenli tellerin Belarus tarafında çadır kamplar kurmuş durumda.
AB, Belarus'u insan hakları ve tartışmalı seçim sonuçları gerekçesiyle uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak göçmenleri sınıra kasıtlı olarak taşımakla suçluyor. Minsk yönetimi ise bu suçlamayı reddediyor.
NOT: NATO Anlaşması'nın 4. Maddesi, bir NATO üyesinin 'toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini' düşündüğü zaman, tüm üyelerin danışmalarda bulunmasını öngörüyor. (RT)