Zengin bitki örtüsü ve yaban hayatını barındıran Polonezköy Tabiat Parkı’nı yapılaşmaya açacak imar planları ile ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği'nden Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, "Parkı bir kez yapılaşmaya açarsanız, geçmiş olsun" diyor.
İmar planlarının iptal edilmesi için bir yandan da imza kampanyası başlatıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı "Beykoz Polonezköy Köy Yerleşik Alanı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planları ile Polonezköy Tabiat Parkı sınırı içinde kalan köy alanına, “seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı” fonksiyonu getirildi.
"Parkta imarın geri dönüşü yok"
Planlar 24 Ocak'ta askıdan inecek. TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası da konuyu gündemine aldı.
Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, 1996'da Tabiat Parkı ilan edilen alan Polonezköy'ün yapılaşmaya açılmasını "cinayet" olarak değerlendirdi.
"Yasal kılıf altında ormanın en güzel parçaları yok ediliyor. Bu halkın gözünün içine baka baka cinayet işleniyor. Tabiat parkları özel koruma statüsü olan alanlardır. Bunları imara açtığınız an artık geri dönüşü yoktur. İster 10 ister 20 yıl kiraya verin. O betonarmeler orada yükselince geriye dönüş yoktur. Doğa, yaban hayatı kimsenin umurunda değil.Bu rantçı anlayışı çok kötü bir gidiş. Hiç umudum yok."
Doğal bitki türlerinin hepsi var
Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul Valiliği sitesinde şöyle tanıtılıyor:
İstanbul’un doğal bitki türlerinin tamamını bünyesinde bulunduruyor. Örneğin; çam türleri, kestane, gürken, meşe, kayın, ıhlamur alt tabakada ise defne, kocayemiş, karayemiş, dağ muşmulası, geyikdikeni, ateş dikeni.
Sansar, baykuş...
Tabiat Parkı içersinde 1 adet Sülün- Keklik Üretme İstasyonu ve 1 adet Geyik-Karaca Üretme İstasyonu bulunuyor. Tabiat parkı içerisinde kızıl geyik, karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, sincap, sansar, gelincik, sülün, keklik, atmaca, şahin, doğan, karatavuk, saka, üveyik, baykuş gibi hayvanları bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da parkı şöyle anlatıyor:
Polonezköy, çevresindeki endüstriyel gelişime karşı doğal varlığını koruyan bitki örtüsü ile Batı Akdeniz Bölgesi’nin floristik özelliklerini taşıyor. Yöre, ilkbahar ve sonbaharda leylek ve yırtıcı kuş göçlerinde binlerce kuşun konaklama ve beslenme yeridir. Plato niteliğini taşıyan jeormofolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyon imkânları yanında, tarihsel bir özellik de taşıyor.
Planda ne var?
Tabiat Parkı'nı yapılaşmaya açan planda konut için emsal (yapılaşma yoğunluğu) 0,15, turizm konaklama tesisi için 0,20, yükseklik 6.50 metre yani 2 kat olarak belirlendi.
Plana göre, ticaret alanında perakende ticaret birimleri, ofis, kafetarya, banka, finans kurumları, günübirlik turizm tesis alanları, lokanta gibi tesisler yapılabilecek. (NV)