Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Kasım Birtek, Ankara Valiliği'ni "yasal, meşru ve demokratik hakkı engellemeye son vermeye" çağırdıysa da Ankara polisi, emek savunucularına biber gazı ve tazikli suyla müdahale etti. Polisin barikat kurduğu Ziya Gökalp Caddesi'nde 14.30 itibariyle çatışmalar sürüyor.
Çevik kuvvet ve panzerlerin oluşturduğu barikatı aşmaya çalışan eylemciler tasarının görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) etrafında bir insan zinciri oluşturmaya ve seslerini duyurmaya çalışıyordu. Eylemci grubundan bazıları polise taşla karşılık verdi. Protestoculardan bazıları yaralandı. Gazdan etkilenenler arasında TEKEL eyleminde de aynı durumla karşılaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal da vardı.
Eylemde "Tayyip yasanı al başına çal", "Tayyip sonun Mübarek olsun", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" gibi sloganlar atılırken, KESK Şubeler platformu polis terörünü kınamak amacıyla şubeleri önünde oturma eylemi yaptı.
İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon kollarından başlatılan ve 81 ili kapsayan Ankara yürüyüşünde bugün tasarının görüşüldüğü Meclisi etrafında bir insan zinciri oluşturulmak isteniyordu. Valiliğin eylemi yasadışı ilan etmesini kınayan Birtek, " Emekçiler ne o torbaya girecek ne de haklarını koruma mücadelesinden vazgeçecektir" demişti.
Çerkezoğlu: Çok yoğun güvenlik önlemi var
İstanbul Tabip Odası İstanbul genel sekreteri Ali Çerkezoğlu, sabah 10.30 itibariyle bianet'e, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı emek savunucularının kendi örgüt merkezlerinin önünde beklemekte olduğunu bildirmiş, yoğun güvenlik önlemleri olduğuna dikkat çekmişti.
Keskin: Yürüyüş başladı, polis anons yapıyor
Ardından Kolej Meydanı'nda toplanan eylemciler Ziya Gökalp Caddesi üzerinden meclise doğru yürüyüşe geçmişti. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültessi (İlef) Gazetecilik bölümü öğrencisi Gökhan Keskin bianet'e burada barikat kuran polisin eylemecilerin dağılması için, "yaptığınız eylem yasal değildir" anonsu yaptığını bildirmişti.
Ancak polisin barikat kurması gerginlik yarattı. Polis, yürüyüşü engellemek için biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
Valilik gibi İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Meclis çevresinde hiçbir gösteri, yürüyüş ve toplantı yapılamayacağına ilişkin kanunu hatırlatarak, "Sendikalar, hiçbir resmi bildirim içinde olmadan 'Meclis'i kuşatacağız' gibi ileri ifadeler kullanıyorlar. Bu tür hukuksuz eylemlere müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz" demişti.
TBMM'de kapalı oturum
Ayrıca, tasarının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında CHP üyelerinin verdiği bir önergenin kabul edilmesi üzerine kapalı oturum yapıldı. Kapalı oturum 10 dakika sürdü.
Önerge "Torba" tasarının üçüncü bölümünde yer alan "sigortalı ve hak sahiplerine yapılacak ücret artışları"nı düzenleyen maddenin görüşülmesi öncesinde verildi. Önergeyi CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve arkadaşları verdi. (AT-EG/EÖ)