Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hakkari çevre yolunda, özel harekat polisi ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan servis şoförü arasında yaşanan yol verme tartışmasını kayıt altına alan Colemêrg İmtiyaz Sahibi ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Hakkari muhabiri Mimar Kaya gözaltına alındı.
Polis Kaya’nın çekim yapmasını engelledi. Gözaltı gerekçesi olarak 'basın kartının süresinin' dolmasını gösterdi.
Hakkari'de Colemerg Haberin imtiyaz sahibi Gazeteci Mimar Kaya gözaltına alındı. Hakkari il Emniyet Müdürlüğüne götürurulen Kayanın ifade işlemleri sürüyor. @IFJGlobal @mlsaturkey @TGS_org_tr pic.twitter.com/J7S3DRUpdp
— İdris Yılmaz (@journalistidris) December 5, 2021
Kaya, gözaltına alınmadan önce çektiği video ile yaşadıklarını şöyle aktardı:
"Çevre yolunda şehir içi minibüsü ve özel harekat polisleri arasında yol verme tartışmasını çektiğim nedeniyle şuanda gözaltına alınmaktayım. Yaşanan tartışmayı çektiğim için, 'Çekim yapamazsın' ve yaklaşık bir saattir çevre yolunda polis ekipleri tarafından gözaltına alınıp bekletiliyorum.
“Basın kartı ve GBT sorgulaması olduğu nedeniyle bekliyorum, basın kartım aktif olmasına rağmen, basının kartının süresi dolduğu ve tarihi geçmiş gerekçeleriyle saatlerdir bekletiyorlar. Traji komik bir olay Türkiye’nin geldiği son nokta burasıdır.”
Karakola götürülen Kaya ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Gözaltına alınan Gazeteci Mimar Kaya, neden gözaltına alınma gerekçesini anlatıyor. @TGS_org_tr @eacarer @mlsaturkey @DFGDernegi pic.twitter.com/jfiIKpOn9h
— İdris Yılmaz (@journalistidris) December 5, 2021
Emniyet’in 'polisleri' koruma genelgesi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge, polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesini ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyordu.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulmuştu.
CHP ve Antalya Barosu başta olmak üzere çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşu enelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
Danıştay 10. Dairesi genelgenin yürütmesini 15 Eylül 2021'de durdurdu. Karar oybirliğiyle çıktı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığını vurgulayan Danıştay, temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceğine hükmetti.
(HA)