Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Çetin Kaya adlı yurttaşın polis tarafından öldürülmesini meclis gündemine taşıdı.
Ersoy, “30 Kasım akşam saat 22.00 sıralarında Kadıköy Göztepe Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nde polisin dur ihtarına uymadığı iddiası ile Çetin Kaya adlı yurttaş polis tarafından öldürülmüştür” dedi.
TIKLAYIN - Polis dur ihtarına uymadığı iddiasıyla Kaya'yı öldürdü
Öldürülen Çetin Kaya'ya ters kelepçe takıldıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurulduğunu ve öldürüldüğü sırada ise polisin fail olduğu pek çok dosya gibi “Mobeselerin kayıt almadığını" söyleyen Ersoy, bu olayın üstünün örtülmemesi için takipçi olacaklarını ifade etti.
Ersoy, "Çetin Kaya isimli yurttaşın ölümü aracın içinden çıktıktan sonra yere yatırılarak ters kelepçe takıldığı ve polis tarafından ensesinden vurularak öldürüldüğü şeklindedir. Polis memurlarının yapmış olduğu açıklama ise 'Kaya'nın dur ihtarını uymadığı, araçtan indikten sonra da direndiği ve yaşanan arbedede vurulduğu' şeklinde olmuştur" dedi.
Son olarak Ersoy, “Polis şiddetinin artması, şiddet uygulayan polislerin değil şiddete uğrayan yurttaşların yargılanması, aracından indirilen silahsız yurttaşa üstelik ters kelepçe takılması sonrasında yakın mesafeden ateş edilmesi kabul edilemez” dedi.
Yanıtlanması istenen sorular
Ersoy, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti.
1.Çetin Kaya isimli yurttaş, silahsız olarak ters kelepçe ile gözaltına alındıktan sonra, neden yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmüştür?
2.Emniyet mensubu polislerin görevi yargısız infaz yapmak mıdır?
3.Olay anında Mobese kayıtları incelenmiş midir? Kayıtların silindiği haberleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Hard disklere el konulup emniyet dışında tarafsız bir kurumun incelemesine sunulmuş mudur?
4.Mobese kaydı alınmamış ise sistemi devre dışı tutan memurlar hakkında idari işlem yapılmış mıdır?
5.Polisin fail olduğu dosyaların neredeyse tamamında Mobese ve karakol kamera kayıtlarının olmaması bir tesadüf müdür?
Cezasızlık cesaretlendiriyor"
Hak savunucuları, "dur ihtarının polisin sivillere rahatça ateş etmesi ve yaşam hakkını ihlal etmesinin mazereti" haline geldiğine dikkat çekiyorlar.
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan bianet'e cezasızlığın ve iktidarın söylemlerinin de polise silah kullanmada cesaret verdiğini ifade etmişti.
Çağdaş Hukukçular Derneği, 2007-2020 arası 403 kişinin polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğünü aktardı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV), Türkiye İnsan Hakları Raporu'na göre 2020'de yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma, cinsel saldırı sonucu intihara sürükleme ve polis baskınları sonucu 3'ü çocuk, en az 15 kişi hayatını kaybetti, 3'ü çocuk en az 13 kişi ise yaralandı.
(EMK)