Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürmekle yargılanan polis Ahmet Kuş’un avukatı, davanın “güvenlik sebebiyle” başka ile taşınması için başvuru yaptı. Dosya incelenmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
3 Haziran 2013’te gaz bombasıyla vurularak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Cömert’in ölümüyle ilgili soruşturma 14 Nisan 2014’te tamamlandı. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre, polis Ahmet Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1. Ve 21/1. maddeleri uyarınca “olası kastla insan öldürmekten” yargılanacak. Davanın ilk duruşması da 4 Temmuz olarak belirlendi.
Polis görevinin başında
Polis Kuş Hatay Antakya’da halen görevinin başında. Cömert ailesinin avukatlarının yaptığı görevden alma ve tutuklama talepleri reddedildi.
Ancak Kuş’un avukatı ilk duruşma öncesi yaptığı başvuruyla, davanın başka ile nakledilmesi talebinde bulundu.
Cömert’in avukatı Hatice Can, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:
“Halen görevinin başında olan sanıkla ilgili herhangi bir güvenlik kuşkusu ve nedeni yok.”
“Ceza davalarında genel yetki kuralı ve ilkesi, suçun işlendiği yerin mahkemesinin yetkili olmasıdır. Adil yargılama hakkı ve ilkesinin ön koşulu da yargılamanın suçun işlendiği yerde yapılmasını gerektirir.”
“5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesin 2. Fıkrasındaki ‘Kovuşturmanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa, davanın naklini Adalet Bakanı Yargıtaydan ister’ maddesi uyarınca davanın başka ile nakil istemi ve olası kararı adil yargılama hakkını ortadan kaldırır.”
“Davanın nakledilmesi ile ilgili bir karar verilebilmesi amacıyla dosya, yargılama yetkisi olmayan idari bir kuruluş olan Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Oradan da Yargıtay'a gönderilecek. Yargısal bir karar ile ilgili idari bir organın sürece katılımı özellikle bunun gibi kamu görevlilerinin yargılandığı davalar açısından oldukça problemli. Özellikle kamu güvenliği kavramının tartışmalı içeriği de dikkate alındığında bu problem daha da büyüyor.”
“Dava bu şekilde Hatay’dan kaçırılmak ve sahipsiz bırakılmak isteniyor” diyen Can, davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.
Ne olmuştu?
Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde de Gezi Parkı direnişiyle başlayan eylemlere katılmıştı. 3 Haziran 2014’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki gösterilerde, Yıldız Sokak içindeyken başından vurularak yere düştü. Kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.
Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi. (AS)