Çalışanlardan dördü serbest kalırken, İsmail Hakkı Uzun, İlhan Şencan, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyesi Mehmet Demir ve İbrahim Uzun adlı çalışanlar, askerlik sorunu veya isim benzerliği gibi gerekçelerle gözaltında tutulmaya devam ediyorlar.
Haber-Sen'in bağlı olduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) avukatı Murat Altındere, Bianet'e yaptığı açıklamada Emniyetten tatminkar bir açıklama yapılmadığını, uygulamaya son verilmesinden sonra yetkililer hakkında "şahıs hürriyetini ihlal" gerekçesiyle yasal girişimde bulacaklarını bildirdi.
Ayrıca, Bianet'in ulaştığı gözaltındaki çalışanlardan Mehmet Demir, serbest bırakılmak üzere olduklarını ancak işlemlerin sürdüğünü belirtti.
NATO Zirvesi öncesi TRT çalışanlarının tabi tutuldukları uygulamaya Haber-Sen sert tepki gösterdi.
Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş, "Görevleri nedeni ile bugüne kadar en stratejik yerlere giren bu kişiler NATO Zirvesi yüzünden birdenbire nasıl potansiyel suçlu ilan edildi?" diye sordu.
"Potansiyel suçlu ilan edenleri kınıyoruz"
Aralarında, muhabir ve koruma güvenlik memurunun da bulunduğu 8 kişinin yıllardır TRT'de çalıştıkları ve aylarca güvenlik soruşturmasından geçerek bu göreve getirildiklerine dikkat çeken Keleş, tepkisini şöyle ifade etti :
* Bugüne kadar görevlerini yapmaktan başka kaygıları olmayan çalışma arkadaşlarımızı suçlu ilan edenler kimler?
* Bilinmeyen güçler mi, bilinen güçler ve gizli haber alma teşkilatları mı? Bu operasyon daha ne kadar sürecek? Daha kaç bin kişi göz altına alınacak?
* Soruyoruz, işkenceci ve savaş suçlusu Bush ve Blair de İstanbul'a geldiğinde göz altına alınacak mı?
* TRT çalışanlarını potansiyel suçlu ilan eden emniyet görevlilerini ve polisi TRT'ye sokan yönetim anlayışını protesto ediyoruz.
* TRT yöneticilerine bir kez daha hatırlatıyoruz. TRT, Anayasanın 133'üncü maddesinde özerk bir kurum olarak tanımlanmıştır. Özerk bir kuruma yöneticiler davet etmediği sürece emniyet kuvvetleri giremez. (EÖ/BB)