Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nden (KSGM) iki yıldır "kadına yönelik şiddet" konusunda eğitiyor, düzenli olarak Başbakanlık'a rapor veriyor. Ancak eğitimlerin işe yarayıp yaramadığına dair ortada bir uygulama yok.
Boğaziçi Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Duygu Gül'ün "Kadının polis teşkilatında temsiliyeti" konulu çalışmayla "Kadın polis sayısı artarsa şiddet azalır mı?" diye sorarak tartışmaya boyut katıyor.
Polisin kadına yönelik şiddette takındığı umursız davranışın son örneğiyse Aydın'dan.
Kuyucak ilçesinde 8-10 kişinin sözlü tacizine uğrayan dört kadın Karakolua şikayetçi olmak için başvurdu. Polis kadınlara "Dişi kuyruk sallamazsa, erkek dolanmaz, kesin siz de bir şeyler yapmışsınızdır’ cevabını verdi.
KSGM'den ismini vermek istemeyen bir yetkili 2006'da imzalanan protokol gereği bugüne kadar 35.000 polisin kadına yönelik şiddet konusunda eğitildiğini, bu rakamın 2008 sonu itibariyle 40 bin 400'ü bulacağını aktardı.
"'Başbakanlık raporları dikkate alacağız' diyor"
Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan eğitim çalışmaları tüm polisleri kapsıyor. KSGM yetkilisinin verdiği bilgiye göre özellikle şiddet mağduru kadının hazırlık aşamasında, yani başvurduğu şube polislerince en doğru şekilde karşılanması, yaşadığı şiddeti tekrar tekrar anlatıp mağdur olmaması amaçlanıyor.
Hatta bu amaç doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ile ortak bir proje daha planlanıyor. Projeyle kadının karakoldan rapor almak için gittiği hastanede aynı dosya ile şikayetini takip edebilmesi hedefleniyor.
KSGM yetkilisi, şu ana kadar yapılan eğitimlerin sonuçları hakkındaysa "Biz koordinasyondan sorumluyuz. Valiliklere bağlı kurumların hazırladığı raporları tekrar rapor edip Başbakanlık'a gönderiyoruz. Konunun takipçisi olacakları bilgisini veriyorlar" dedi.
Kadın polis sayısı artarsa şiddet azalır mı?
Diğer yandan Koç Üniversitesi'nin düzenlediği “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları: Eşitsizlikler, Mücadeleler, Kazanımlar” başlıklı iki günlük konferansta Boğaziçi Üniversitesi'nden Gül “Polis Teşkilatında Kadınların Temsili: Bir Grup Kadın Polisle Yapılmış Görüşmeler Işığında Bir Tartışma” başlıklı sunumunda farklı bir noktaya dikkat çekti: "Kadın polis sayısı artarsa ne olur?"
Gül'ün sunduğu 2007, Şubat verilerine göre kadınlar polis teşkilatında yüzde 5 temsil ediliyor; 9 bin 833 kadın polis görev yapıyor. Sadece 87 kadın emniyet müdürü var. Yani kadın polislerin çoğu rütbesiz. Temsiliyet oranı örneğin Britanya'da yüzde 17.
Gül, Avrupalı Kadın Polisler Ağı gibi örgütlerin hem aynılık -yani kadınların da erkekler kadar yetkin olması- üzerinden hem de farklılık -yani kadınlarla şiddetin azalacağı üzerinden- kadın polislerin çoğalması gerektiği taleplerini aktardı.
"Türkiye varsayımında benzer talepte bulunabilir miyiz?" sorusuna 15 kadın polisle görüşmesinin ardından Gül'ün cevabı şöyle oldu:
"Kadınlar kendilerini eril dilde tanımlıyor. Devlet onlar için olmazsa olmaz. Kadınlık polislerde bastırılması gerekilen bir şey olarak görülüyor. Polis kimliği olduğunda özgüvenleri artıyor. Kadın polis sayısının artmasını istemiyorlar. Kahkaha atan, süslenen kadın polisleri aşağılıyorlar."
Gül'ün araştırmasına göre polislerden biri eğitim esnasında 8 Mart'ta dövülen kadınları izlerken üzüldüğünü ancak polis olduğunda 'Biz dövmezsek onlar bizi döver' diye düşündüğünü ifade etti.
Gül "Bu araştırmadan hareketle feminist hareketle teması olmadan sayısal artışı istemek eksik bir talep olur" dedi.(EZÖ)