Cumhuriyet gazetesi çalışanları Turgut, Berat Günçıkan ve Aynur Çolak’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü merkezinde müfettişlerce dinlenmesinden sonra yaşanan tek gelişme, dosyanın kapatılması oldu.
Emniyet teklif etti; Valilik “olur” dedi; dosya kapandı
Üç çalışanın dinlenmesinden yedi ay sonra herhangi bir gelişme yaşanmaması üzerine Bilgi Edinme Hakkı’ndan yararlanan gazete avukatı Tora Pekin, “Saldırılarla ilgili soruşturma hangi aşamada?” diye sordu.
Pekin’in diğer soruları da, “Sorumlu amir ve memurlar tespit edildi mi?” ve “Sorumlu amir ve memurlar hakkında disiplin işlemi yapıldı mı? Yapıldıysa neler? Yapılmadıysa niçin?” oldu.
Avukatın 17 Aralık 2007 günü yaptığı bilgi edinme başvurusuna İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde verdiği yanıtta, 12 Temmuz 2007 tarihli inceleme raporu, getirilen teklif doğrultusunda, Valilik makamının 27 Temmuz 2007 tarih ve 07/2694 sayılı Olurları ile işlemden kaldırılmıştır” dedi.
Polisin 1 Mayıs saldırılarına “PVSK” kalkan oldu
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah adına yardımcısı Mehmet Ali Akkaplan'ın imzasını taşıyanyanıt niteliğinde belgede, şu ifadeler yer alıyor:
“1 Mayıs 2007 günü yapılan yasal gösterilenlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ve meydana gelebilecek yasadışı gösterilere karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için İl genelinde çeşitli güvenlik tedbirleri alındığı, meydana gelen korsan gösterilere karşı yapılan müdahalelerde Müdürlüğümüz personelinin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda belirtilen vazifeyi yerine getirdiklerinin tespit edildiği belirtilerek, hazırlanmış olan inceleme raporlu dosya getirilen teklif doğrultusunda, Valilik makamının 27 Temmuz 2007 tarih ve 07/2694 sayılı olurları ile işlemden kaldırılmıştır.”
Savcı üç gazeteciyi ifade için çağırdı
Bu kararla, sorumlu polis ve amirlerinin yargılanması yolu tamamen kapanmış oldu. Cumhuriyet gazetesi çalışanlarıyla ilgili bir tek bin YTL’lik tazminat talepli idari yargıda bir işlem bulunuyor.
Daha önce de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Pekin'in İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Çevik Kuvvet Şube Müdürü hakkında yaptığı şikayeti "İşleme koymama kararı" vermişti.
Pekin, "kasten insan yaralama" ve "iş ve çalışma hürriyetini ihlal" gerekçeleriyle Danıştay Daire Başkanlığı'na itirazdan bulunmuş ancak sonuç alamamıştı.
En az 10 haberciye 1 Mayıs şiddeti
Cumhuriyet’in üç çalışanın dışında olay günü; Vatan gazetesi muhabiri Bülent Ergün, Radikal gazetesi muhabiri Demet Bilge Ergün, Timur Soykan, İsmail Saymaz ve Umay Aktaş, Kanal D'den İhsan Yıldız ve bir Su TV kameranı saldırıların hedefi olmuştu.
Gördükleri şiddetten şikayetçi olan Bülent Ergün, Demet Bilge Ergün ve Timur Soykan’a İstanbul savcılığından tebligat yapıldığı, gazetecilerden ifade vermelerinin istendiği öğrenildi. (EÖ/TK)